Колапс проузрокован нереалним буџетом

Мирослав Филиповић
Колапс проузрокован нереалним буџетом

БAЊA ЛУКA - Финансијски колапс Федерације БиХ, који је проузрокован нереалним планирањем буџета за 2009. годину и нефункицоналним уређењем овог ентитета, не може угрозити финансијску стабилност Српске и БиХ.

Изјавио је ово за "Глас Српске" замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Парламента БиХ Лазар Продановић.

- Упркос озбиљној финансијској кризи у ФБиХ, Српска неће дозволити да се изађе из оквира расподјеле прихода са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање као најзначајнијих прихода свих нивоа власти у БиХ - нагласио је Продановић.

Финансијски стручњаци тврде да је овогодишњи буџет ФБиХ, који износи 1,6 милијарди марака, умањен за 287 милиона КМ у поређењу са прошлогодишњим, а да је то посљедица нагомилавања обавеза из ранијих година.

Премијер ФБиХ Неџад Бранковић потврдио је да је ФБиХ суочена са финансијским колапсом и да јој је у овој години потребно 2,9 милијарди марака за измирење свих обавеза.

Продановић каже да је основни разлог оваквог стања то што приликом планирања буџета ФБиХ за ову годину није поштован оквирни буџет институција БиХ.

- Због нереалног планирања, политичких уступака одређеним социјалним категоријама, превелике јавне потрошње и огромне администрације, ФБиХ је дошла у веома тешко стање - рекао је Продановић. Додао је да то сигурно може отежати провођење реформских процеса и европски пут БиХ.

- Власт ФБиХ, под хитно, мора наћи начина да смањи јавну потрошњу и број службеника у јавној управи - казао је Продановић.

Међутим, члан Удружења економиста РС "SWOT" Јасна Зрилић сматра да би дугорочно финансијска криза у ФБиХ, ипак, могла негативно утицати и на стање у Српској и БиХ.

- Aко би криза у ФБиХ потрајала више мјесеци то би индиректно утицало на финансијску стабилност земље и њен рејтинг у свијету - истакла је она.

Криза

Према процјенама стручњака, ФБиХ ће у 2009. години недостајати 400 милиона марака. Финансијска криза у ФБиХ угрозила је инфраструктурне пројекте, грађевинарство, па чак и образовни систем у овом ентитету, јер влада нема новца ни за набавку уџбеника за основне школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана