Кока-Коле нема у две земље свијета

business.hr
Кока-Коле нема у две земље свијета

Кока-Кола је сигурно једна од највећих и најпознатијих свјетских компанија, а у прилог томе говори и да је присутна у готово свим државама свијета.

Компанија за сада не послује само у Мјанмару, Куби и Сјеверној Кореји, али је најавила повратак у некадашњу Бурму.

До тога ће доћи због одлуке америчке владе о укидању одређених санкција које су спречавале Кока-Колу да послује у тој држави.

Тиме ће Сјеверна Кореја и Куба постати једине две државе у којима она не обавља свој бизнис.

Из компаније су поручили да ће покренути пословање у Мјанмару чим америчка влада компанијама одобри лиценце за отварање пословања у тој држави.

Сједињење Државе већ су прошлог мјесеца најавиле да ће укинути рестрикције америчким компанијама које желе да инвестирају у ту јужноазијску државу.

Иначе, Кока-Кола је пословала у Мјанмару од 1927. године али ју је напустила прије 60 година, током којих је некадашњом Бурмом владала војна хунта.

Из Кока-Коле наводе да им није стран излазак или поновни продор на тржишта на којима су претходно већ пословали. Тако је она 1949. године била протјерана из Кине од стране комунистичке власти.

У компанији наводе да је управо Куба била једна од првих земаља у којима је Кока-Кола још давне 1906. године започела свој бизнис. Након Кубанске револуције и Кастровог режима, који је укључивао одузимање приватне имовине, Кока-Кола је напустила тржиште 1960. године. У Сјеверној Кореји, са друге стране, нису никад пословали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана