Кока-Кола напушта Швајцарску?

Танјуг
Кока-Кола напушта Швајцарску?

Берн - Кока-Кола ће обуставити своју производњу у Швајцарској уколико парламент те земље усвоји измјену Закона о картелима, чиме би 900 радних мјеста било угашено.

Уколико би морао своје производе да продаје по цијенама које важе у иностранству, америчка компанија не би могла да покрије своје трошкове и морала би или да смањи плате или да обустави производњу на швајцарском тржишту, потврђено је из Кока-Коле, а преноси швајцарски лист 24 сата.

Најављена измјена Закона о картелима усмјерена је против швајцарских шопинг-туриста, који пазаре у сусједним земљама, и предвиђа да страни произвођачи продају своје производе под истим условима који важе и ван граница Швајцарске.

Међутим, како истичу одговорни у швајцарској филијали Кока-Коле, ова најављена ревизија закона није у складу са економском реалношћу, јер су трошкови производње и зарада у Швајцарској доста виши него у осталим европским земљама.

Кока-Кола није једина фирма са оваквим намјерама. Кондиторска компанија Тоблерон, изворног швајцарског поријекла, која сада припада америчкој групацији "Монделез интернешенел" такође би била погођена новом мјером и у складу с тим могла би да напусти производњу у Швајцарској, што би значило гашење 220 радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана