Кока кола напушта Грчку

Танјуг
Кока кола напушта Грчку

Атина -- Друга највећа пунионица производа Кока коле на свијету, "Кока кола Хеленик", саопштила је да пребацује сједиште своје компаније из Грчке у Швајцарску.

Таквим потезом, ова компанија се придружује низу других фирми које су послије пет година рецесије у Грчкој и страхова да би Атина могла напустити еврозону одлучиле да изаберу другу дестинацију, преноси агенција АФП.

"Ново сједиште у Швајцарској ће нам омогућити стабилност коју ће процијењивати кредитне агенције", рекао је извршни директор Димитрос Лоис на телефонској конференцији.
"Више стабилности је оно чему се радујемо. Оперативни комитет ће се налазити у Швајцарској и компанијом ће се у стратешком смислу управљати из Швајцарске", рекао је Лоис. За остваривање тог потеза, "Кока кола Хеленик", једна од највећих пунионица безалкохолних пића у Европи, замјениће акције са швајцарском новооснованом компанијом "Кока кола ХБЦ". "Ми смо грчка мултинационална компанија која има своје сједиште у Швајцарској", додао је он. У ранијем саопштењу, "Кока кола Хеленик" је навела да ће овим потезом бити побољшан приступ капиталу и повећана флексибилност у подизању нових средстава.
Заједно са акцијама регистрованим на Лондоској берзи, "Кока кола Хеленик" ће такодје тражити да се њене акције надју на Атинској берзи.
"Атинском берзом доминирају претежно домаће компаније, док је Лондонска берза погоднија с обзиром на наше међународне активности", рекао је Лоис.
"Кока кола Хеленик" је саопштила у августу да је у другом кварталу забиљежила пад нето профита од 13 одсто, на 127,8 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана