Које произвођаче аутомобила ће дотући криза?

Дојче Веле
Које произвођаче аутомобила ће дотући криза?

Губици, затварање производних погона или отпуштање радника. Од европских произвођача аутомобила све се чешће чују лоше вијести. Побољшање није на видику. Међутим, нису сви у истој мјери погођени кризом.

Без обзира да ли је ријеч о Форду, PSA или Даимлеру, произвођачи аутомобила готово свакодневно објављују негативне вијести.

“Налазимо се на почетку”, каже стручњак Вили Диез из Института за економију у аутомобилској индустрији на факултету Нуртинген-Геслинген. И мисли на почетак дубоке кризе у бранши. Диез сматра да ће се ситуација с временом погоршавати.

Затварају творнице

Амерички Форд је у четвртак, 25. септембра, потврдио да ће због све мањег броја проданих аутомобила у Европи забиљежити минус од око 1,5 милијарди долара. Само дан прије тога је Форд најавио затварање својих погона у Генку (Белгија). Међутим, то није све. Форд најављује затварање и још неколико других творница у Европи.

Директор Форда Алан Малали изјавио је да се његова компанија кризи на Старом континенту намјерава супроставити “новим производима и јаким брендом”.

Форд је само један примјер дубоке кризе настале због осјетног смањења продаје нових аутомобила на тржишту Европе. Тренутно се већи број произвођача жали да се купци све рјеђе одлучују на куповину новог возила. Француски PSA је најавио да ће у оквиру ригорозног програма штедње укинути 8.000 радних мјеста и у потпуности затворити један погон у близини Париза, пише Дојче Веле.

Даимлерове муке

Осим Форда и француског концерна PSA, с кризом у Европи се већ дуже вријеме боре и Фијат и Опел. Криза је погодила и њемачки Даимлер који је почетком октобра саопштио да због смањене продаје аутомобила у Европи неће забиљежити очекивану добит.
“Обзиром да се ради о произвођачу аутомобила високе класе, ситуацију не треба драматизовати”, каже стручњак Стефан Брацел с факултета у Бергиш-Гладбаху. У поредби с осталим произвођачима аутомобила, закључује да Даимлеру иде добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана