Коалиција постигла споразум

Aгенције
Коалиција постигла споразум

Aтина - Грчки министар финансија Јанис Стоурнарас рекао је да су шефови три партије у владајућој коалицији постигле „основни споразум" о пакету мјера штедње за 2013-2014. годину, јавиле су агенције.

Састанак грчког премијера Aнтониса Самараса и шефова двије коалиционе странке услиједио је дан након што је више од 50.000 људи учествовало у демонстрацијама против мјера штедње на улицама Aтине, подсјећа AП.

Није познато да ли ће услиједити још један састанак ове тројке.
Када финализирају споразум мјере ће бити изнијете дужничким инспекторима, чије је одобрење кључно за Грчку да добије наредну траншу зајма.

Мјере штедње су од суштинске важности уколико Грчка жели да настави да прима средства међународне помоћи

Грчка: Шири се талас штрајкова

Штрајку цариника, пореских службеника и запослених у министратсву финансија, придружили се и грчки полицајци

Јучерашњем генералном штрајку се одазвало 35 до 40.000 људи.

Грчки цариници, порески службеници и запослени у министарству финансија ступили су данас у дводневни штрајк против владиних мјера штедња, уведених на захтјев међународних кредитора у замјену за прву траншу од 31,5 милијарди евра помоћи.

Штрајку су се придружили и синдикати полицајаца који протестују испред сједишта три странке које чине грчку коалициону владу, Нове демократије, ПAСОК-а и Демократске љевице.

Нове мјере штедње погодиће хиљаде државних службеника којима је плата већ смањена у протекле две године за 40 одсто, а старосна граница за одлазак у пензију биће подигнута са 65 на 67 година.

Три водећа грчка синдиката синдикат радника у јавном сектору (ADEDY), синдикат запослених у приватном сектору (ГСЕЕ) и Свераднички милитантни фронт (ПAМЕ), близак Комунистичкој партији, организовали су јуче генерални штрајк због чега је цијела земља била паралисана.

Рад читавог јавног сектора био је обустављен, летови и поласци возова су били отказани, бродови и трајекти су остали у пристаништима, радње су биле затворене, а у болницама је радило само особље хитне службе.

У сукобима који су избили током штрајка у центру Aтине приведено је више од 100 људи, а најмање 20 особа је ухапшено, док је шест полицајаца повријеђено.

Полиција је процијенила да се генералном штрајку одазвало од 35.000 до 40.000 људи у Aтини и око 18.000 у Солуну, док организатори - три водећа синдиката грчких радника, кажу да је на улице грчких градова изашло чак 100.000 људи.

То је био трећи генерални штрајк од почетка године, а први велики штрајк који ће тестирати одлучност коалицоне владе, која је преузела власт у јуну, да одржи земљу у зони евра.

Овог мјесеца у Грчкој су штрајковали љекари, судије, професори, полицајци, ватрогасци, војници, а прије два дана и новинари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана