Ко су разарачи свjетске привреде?

Танјуг
Ко су разарачи свjетске привреде?

Амерички предсjедник Барак Обама, њемачка канцеларка Ангела Меркел и министарка финансија Аустрије Марија Фектер окарактерисани су као разарачи свјетске привреде.

Ову "титулу" доделио им је амерички економски портал Бизнис инсајдер, који је објавио листу 13 водећих личности из свијета које су, како се наводи, покушале случајно или намјерно да "униште свијет".

Портал истиче да се тешке одлуке за оздрављење свјетске привреде спријечавају бројним неслагањима било то у америчком конгресу, у великим банкама или на самитима ЕУ.

Нека неслагања су идеолошка, понека национална, додаје сајт у својој критици.

"Не желимо никог да оптужујемо да дјелује лоше, али је нето-ефекат свијет у којем се не проналази прави пут", закључује портал.

Аустријска министарка се нашла на овој листи због својих недавних изјава у вези Италије.

Њен коментар да је Италији потребна помоћ није само наишла на критику италијанског премијера Марија Монтија, већ је запажена негативно и од стране америчког портала.

"Независно од потенцијала веродостојности њене изјаве многи мисле да такве ствари треба да кажу други", објашњава портал критикујући Фектерову и због изјава које су сконцентрисане само на Аустрију, по цијену минирања европске стабилности.

Америчком предсједнику портал пребацује да је усвојио јако мали пакет мјера помоћи, и да је инсистирао на јмерама штедње чак и када је било јасно да та политика није корисна.

Гувернеру националне банке САД Бен Бернанкеу се пребацује да превише оклијева у стављању на располагање новца.

Њемачкој канцеларки портал пребацује да је њена европска политика пре свега усмјерена на прикупљању бирача на националном нивоу.

На мети критике америчког портала, како преноси аустријска штампа, нашли су се предсједник Француске Франсоа Оланд, британски премијер Дејвид Камерон, њемачки економиста Ханс Вернер Син, предсједник Европске централне банке Марио Драги, замјеник главног и одговорног уредника њемачког дневника "Билд" Николаус Бломе, амерички порески лобиста Гровер Норквист, републикански вођа Ерик Кантор, републикански посланиК Рон Пол, као и лидер финске опозиције Тимо Соини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана