Ко смије да удари на Калашњиков

Taнјуг
Ко смије да удари на Калашњиков

Москва - Руски концерн "Калашњиков" је озбиљно забринут због кршења права на коришћење његове интелектуалне својине.

Савјетник генералног директора за спољну трговину Александар Заварзин подсјетио је да је раније СССР издао укупно 24 лиценце за производњу аутоматске пушке "калашњиков", пренио је Итар тас.

Многе фирме у Њемачкој које су имале лиценцу веменом су прекинуле производњу тог оружја, док су многе компаније, од којих су неке смјештене у Бугарској и Кини, наставиле да га производе с минималним измјенама, али без одговарајућих докумената о лиценци.

Према Заварзину, клијенти који користе фалсификовани "калашњиков" стално се жале на његову неефикасност и суштинску разлику од оригинала, на лошију тачност и прецизност аутоматске ватре.

Аутомат "калашњиков" тренутно производе предузећа у 20 земаља света. Нека од њих имају пуни циклус производње оружја, а нека склапају аутомат из готових дијелова. Према мишљењу представника концерна "Калашњиков", проблем производње нелиценцираног аутомата треба рјешавати на државном нивоу у расправама међувладиних комисија.

Заварзин је додао да су производи концерна "Калашњиков" веома тражени на међународном тржишту оружја. Упркос чињеници да се оригинални аутомат конструктора Михаила Калашњикова појавио прије више од 60 година, његова конструкција, уз благовремено уведене новине, није застарјела.

У садашње вријеме руска фирма за извоз оружја Рособоронекспорт добија велики број наруџбина за испоруку аутомата "калашњиков". Укупан годишњи обим извоза чини неколи десетина хиљада комада. Главни региони за испоруку су земље сјеверне и централне Африке, Персијског залива, Азијско-пацифичког региона и Латинске Америке.

Према Заварзину, од корисника "калашњикова" руске производње, није било никаквих негативних реакција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана