Ко се највише шверцује у Европи?

Taнјуг
Ко се највише шверцује у Европи?

Париз - Француска држава је забинута због све већег шверца у железници и јавном превозу. Двадесетак градова већ прешло на потпуно финансирање превоза из буџета.

Французи, који су у Европској унији најпопустљивији према шверцу у јавном превозу, оборили су нови рекорд, што је забринуло главне саобраћајне мреже у земљи, SNCF и RATP, и покренуло расправу о томе да ли треба повећати казне, или увести бесплатан превоз.

Шверц у јавном превозу у Француској давно је престао да буде феномен међу младима из предграђа.

На факултетима, студенти улазе у тајне "осигуравајуће" шеме које за седам евра мjесечно, умjесто 65, колико износи мjесечна карта, преузимају трошкове казни, а апликација "CheckMyMetro" омогућава да се у реалном времену на паметном телефону открију контролори у париском метроу.

"Водећи смо у Европи међу онима који мисле да превара у јавном превозу није озбиљна", рекао је професор на факултету Сианс По, Жилиан Дамон, позивајући се на испитивања која су спровеле истраживачке куће Валер, Еуробарометар и Ворлд вељу, преноси biznis.hr.

"У Уједињеном Краљевству превоз је скупљи, а превара има мање", рекао је професор.

Према истом истраживању, у метроу у Риму шверцује се 1,1 одсто путника, а у париском метроу пет одсто и готово двоструко више у аутобусима и трамвајима.

"То је зато што Французи имају парадоксалан однос према закону и држави", објашњава социолог Ален Мержиер.

"Французи сматрају да је држава та која мора да води рачуна о поштовању закона и не желе да сами себи буду полицајци", рекао је Мержиер. "

Они такође мисле да им јавни превоз припада, ако нису платили карту, нису никоме ништа украли", додаје он.

Феномен ипак забрињава државни врх. Према ријечима француског министара саобраћаја, Фредерика Кивилијера, годишњи трошак због шверца у француским жељезницама (SNCF) износи око 300 милиона евра, док за париски метро RATP достиже око 100 милиона евра.

Будући да цијена карата покрива само 25 посто реалне цијене превоза, двадесетак француских градова одлучило је да укине трошкове контроле и да уведе бесплатан превоз.

Бесплатан јавни превоз показао се успјешним у Обању, који има око стотину хиљада становника. За четири године њиме се користи 170 посто више грађана, а аутомобилски саобраћај смањио се за 10 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана