Ко може да ради у ресторанима и хотелима

Анита Јанковић Речевић
Ко може да ради у ресторанима и хотелима

БАЊАЛУКА - Конобари, кувари, посластичари и други радници угоститељске струке имаће предност при запошљавању у ресторанима и хотелима у Српској, а у случају дефицита тог кадра, послодавци ће имати одријешене руке да ангажују и људе других занимања.

Наиме, након што је у нацрту измјена Закона о угоститељству, који је недавно усвојен у Народној скупштини РС, обрисан члан 9. којим се прописује да конобар у хотелима и ресторанима мора да има одговарајућу стручну спрему или да посједује диплому преквалификације за тај посао, школе које образују угоститељско туристички кадар су се побуниле.

Компромис је постигнут на састанку представника Министарства трговине и туризма РС са представницима школа и пословне заједнице, а договорено је да у наредном периоду нацрт закона буде коригован у правцу задржавања члана 9. уз додавање одредница које ће послодавцима омогућити и запошљавање других кадрова, уз већ наведене профиле.

Директорица Угоститељско-економске школе у Приједору Дражена Мршић задовољна је рјешењем, јер како каже за “Глас” осим што штити школе оставља могућност послодавцима да посегну за радницима других образовних профила у регијама гдје је угоститељски кадар дефицитаран.

- Затражили смо да се у члан 9. уврсте сва занимања у склопу струке угоститељства и туризма, а не само конобари, угоститељски техничари и угоститељско-кулинарски техничари, како је сада случај. То ће додатно проширити опсег - рекла је Мршићева.

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Бањалука Борис Спасојевић сматра да се договорено ипак може посматрати двојако, односно да послодавци могу тврдити да нема образованог кадра и тако посегнути за онима који нису квалификовани.

- Предложили смо да радници који нису угоститељско-туристичке струке буду у обавези да се током одређеног периода преквалификују или доквалификују, да би угоститељство остало на нивоу каквом треба да буде. То би додатно заштитило школе. Видјећемо да ли ће приједлог бити уврштен у завршну форму закона - навео је Спасојевић и додао да се то односи само на хотеле и ресторане, док у кафићима, роштиљницама, пицеријама и слично може да ради ко год хоће.

Да је потражња за угоститељима огромна Спасојевић каже да показује пракса, јер ђаци из његове школе посао добијају исти дан кад и диплому.

- Мој приједлог послодавцима је да стипендирају ученике, јер је то најбоља регрутација радника. Ако склопе уговор да раде код њих пет, десет година и дају им пристојну плату, сва та дјеца ће остати у Српској, а послодавци ће заузврат добити правог, обученог радника - рекао је Спасојевић.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић увјерава да послодавци нису против школованих конобара, напротив, бирају и дају предност управо радницима угоститељске струке.

- С друге стране када их нема морамо запошљавати кадар који нам је на располагању. Компромис до којег смо дошли прихвата стање какво сада јесте на тржишту рада. Наш циљ је био и у томе смо успјели да не будемо кажњавани због запошљавања лица која нису угоститељске струке. Важно је само да имају трећи степен образовања - појаснио је Куртиновић.

Према подацима Завода за запошљавање РС у августу ове године на бироу је било 1.987 незапослених из угоститељске и сродних струка.

- Ми не знамо ко су ти радници, али знамо да се на конкурсе и сајмове запошљавања не пријављују. Лично, до радника долазим на препоруку, са бироом нисам никад контактирао - казао је Куртиновић.

Ђаци

Дражена Мршић каже да је интересовање ђака за угоститељске смјерове више него солидно.

- Увијек испунимо план уписа. Сваке године уписујемо једно комбиновано одјељење кувар, конобар по 12 ученика. Ове године смо имали веома добро интересовање за занимање кувар па смо тражили од министарства сагласност за проширење броја ученика у одјељењу и добили смо два додатна мјеста. Сваке друге, треће године упишемо и комбиновано одјељење угоститељских и кулинарских техничара - навела је Мршићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана