Ко мијења раднике из БиХ на приморју

Taнјуг
Ко мијења раднике из БиХ на приморју

Загреб - Годинама се на хрватску обалу за вријеме сезоне сливала ријека радника из Босне и Херцеговине - конобари, грађевинци, кувари, спремачице..

Али су сада, умјесто страних држављана, на обали Славонци.

Још у заједничкој држави Југославији, таква симбиоза угоститеља приморја и Далмације и радника у услужним дјелатностима из унутрашњости је функционисала одлично, подсјећа њемачки радио "Дојче веле".

Угоститељима у сезони није било лако да пронађу вјештог конобара или кувара, а становници БиХ би преко сезоне зарадили довољно да би, можда, уз тек неки успутни посао у домовини преко зиме могли да "саставе крај с крајем".

Међутим, од када су то двије различите државе таква "селидба" је постала компликована, а након уласка Хрватске у Европску унију је та пракса, практично, потпуно престала.

И на градилиштима Хрватске, посебно на приморју, прије је било мноштво људи из БиХ, али и тамо су они постали ријеткост.

У том сектору је, заправо, више разлога због којих готово и нема грађана сусједне државе. Један од њих је велика незапосленост у Хрватској, па више нема велике потребе "увозити" радну снагу из БиХ.

Осим тога, велики је број непродатих станова, па је и мања грађевинска активност.

Познаваоци прилика кажу да је и пад стандарда у Хрватској утицао на све ријеђе запошљавање странаца, у овом случају држављана БиХ. Казне за оне који буду ухваћени да раде на црно у Хрватској, као и за послодавце, су "папрене" и скоро једва се издају дозволе за рад странцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана