Ко је све у Давосу?

Aгенције
Ко је све у Давосу?

Давос - Свјетском економском форуму у Давосу ове године присуствује 2.693 људи из 98 земаља, међу њима има племства, предсједника, привредника, глумаца, научника...

На листи учесника званично нема никога са простора бивше Југославије, али ипак има двоје рођених Београђана.

Што се "комшилука" тиче, ту су по један представник Бугарске и Румуније и двоје из Мађарске. Из Грчке и Аустрије се међу најмоћнијим људима свијета нашло по шест особа, двоје их је из Чешке и пет из Пољске.

Од припадника "источног блока", представнике имају још само Естонија и Украјина - једног, односно 14.

У Давосу се међу учесницима налази Алмира Зејнилагић (1979), некадашња полазница "Петнице", рођена Београђанка поријеклом из Зворника, која већ годинама живи у Лондону. На листи учесника форума поред њеног имена пише "Велика Британија".

Њено име се чуло и у Србији прошле године, када је у марту уз Вука Јеремића и Срђу Поповића сврстана на листу 199 глобалних младих лидера.

Завршила је дипломатију, била је активна у невладином сектору, бавила се хуманитарним радом. У професионалној каријери је радила као консултант, а сада је директор лондонске консултантске компаније "FTI Cpnsulting ".

На листи је и професор престижног техничког универзитета МИТ Владимир Буловић, који води Лабораторију за органску и наноструктурну електронику. Прије доласка на МИТ, дипломирао је електронику 1991, а седам година касније и докторирао на Принстону. На МИТ-у је активан члан Организације српских студената.

На листи учесника поред његовог имена пише САД, а позван је као представник МИТ.

Представник са ових простора је Андронико Лукшић Крејг (59), Чилеанац хрватског поријекла, чијиј је покојни отац оснивач "Luksic групе" и некада најбогатији човjек у Чилеу према Форбсовој листи из 2005. Лукшић је на челу компаније Антофагаста Минералс, која се бави рударством.

Лукшићева бака са очеве линије је боливијка, а деда Поликарпо Лукшић му је емигрирао са Брача у Чиле 1910. године.

На листи учестника форума су и холивудски глумци Мет Дејмон, Голди Хон, Мајкл Даглас, Ричард Гир, Сидни Поатје, Ема Томпсон, Шарлиз Терон и Џет Ли, редитељи Лик Бесон, Оливер Стоун, музичари Боно Вокс, Питер Гебријел, Квинси Џонс, Јусу Н'Дур, Лајонел Ричи, писци Умерто Еко, Паоло Коељо, Маргарет Етвуд...

Водећи пословни лидери и економисти упозорили су глобалну елиту окупљену у Давосу да се не заносе превише постепеним економским опоравком Европе.

Учесници форума у Давосу ће данас разговарати и о расту економија и популације у Африци, као и реинтеграцији санкцијама погођене привреде Ирана у свjетску економију, у вријеме када та земља покушава да обнови односе са западом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана