Ко је Стив Балмер, први човјек Мајкрософта, који сутра долази у Србију

Танјуг
Ко је Стив Балмер, први човјек Мајкрософта, који сутра долази у Србију

Први човјек Мајкрософта Стив Балмер, који сутра долази у Србију, гдје ће имати састанке са државним врхом земље, један је од најбогатијих људи у Сједињеним Америчким Државама и његово богатство се процијењује на 18 милијарди долара.

Од када је 2009. године на челу компјутерског гиганта замјенио Била Гејтса, Балмер је кроз плату и бонусе зарадио близу 1,3 милиона долара, а по укупном богатству, према наводима Форбса, налази се на 21. мјесту најбогатијих људи свијета.  

Генерални диретктор Мајкрософта рођен је у Детроиту прије 57 година, гдје је већ у средњој школи показао изузетан дар за математику, постигавши максималних 800 поена на САТ тесту за упис на колеџ. Са 21. годином дипломирао је на Харварду примјењену математику и економију, а један од колега на универзитету био му је и будући оснивач Мајкрософта Бил Гејтс. 

Пословну каријеру започео је у компанији "Protect&Gamble", гдjе је двије године радио као асистент менаџера за производњу, да би 1980. године одустао Стенфордове постидпломске бизнис школе, пошто је одлучио да се запосли у Мајкрософту. 

Када је 11. јуна те године ушао у канцеларије ове тада мале фирме, био је тек 30. запослени, и први бизнис менаџер кога је Гејтс запослио. Балмер је у Мајкрософту почео са платом од 50 хиљада долара годишње а наредне године је добио осам одсто акција компаније. 

Током наредне двије деценије, водио је више одјељења у Мајкрософту, укључујући оперативни развој, продају и подршку а од фебруара 1992. године постао је замјеник извршног предсједника за продају и подршку. 

Предсједник компаније, док је Гејтс био предсједник Управног одбора, постао је у јулу 1998. године, чиме је дошао фактички на мјесто другог човјека у америчком гиганту. 

На челу Мајкросфта замијенио је Гејтса у јануару 2000. године и под његовим вођством годишњи приход овог америчког гиганта порастао је са 25 на 70 милијарди долара. 

Он је успио да на прави начин води продају Виндоус система и Офис програма, којима се као конкуренција појавио Линукс, као и други бесплатни оперативни системи. 

Ипак, посљедњих година, Мајкрософт "кубури" са иновацијама на пољу мобилне телефоније, гдје су велики успјех постигли Епл и Гугл, а и сам Балмер је недавно признао да је то поље грешком било запостављено, па се данас оперативни система Виндоус мобајл налази далеко иза оперативних система прве двије компаније. 

Један од већих неуспјеха био је и излазак Мајкросфтовог "Surface" таблета, на чему је компанија забиљежила милијарде долара губитка. 

Крајем августа ове године, саопштено је да ће се Балмер у наредних годину дана повући са чела Мајкрософта и пензионисати. 

Балмер је познат и као заљубљеник у спорт, и прије пет година је са групом локалних бизнисмена у Сијетлу хтио да инвестира скоро пола милијарде долара у NBA тим из тог града Суперсониксе, да се не би преселили у Оклахома Сити, али је та иницијатива пропала. 

Једна од идеја, почетком ове године, била је и да се купи тим Сакраменто Кингс, и да се пресели у Сијетл који је остао без NBA лигаша, али је и тај план прошао без успjеха. 

Балмер живи у америчкој савезној држави Вашингтон, и у браку је са Кони Снајдер од 1990. године са којом има три сина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана