Ко је сахранио Набуко?

Новости
Ко је сахранио Набуко?

Баку - Пројекат гасовода Набуко дефинитивно је сахрањен, јер Азербејџан не планира да му обезбједи гас, пошто власти у Бакуу имају планове с Трансјадранским гасоводом

Предсједник Азербејџана Иљхам Алијев више пута је отворено говорио да је пројекат "Набуко" прављен "на вересију", јер нико није био спреман да унапријед уложи новац да се обезбједе довољне количине гаса за Западну Европу.

Експерт Аждар Куртов каже да је "Набуко" већ на стару био осуђен на пропаст, јер аутори тог пројекта нису били спремни да улажу новац у налазишта гаса у Каспијском мору. За "Трансјадрански гасовод" гас ће бити обезбијеђен из азербејџанског налазишта "Шах-Дениз".

"Сахраном" пројекта "Набуко", наметнуло се питање хоће ли се руском "Јужном току" придружити Румунија и друге земље које су на наговор Запада игнорисале предлоге "Гаспрома". Да подсјетимо, требало је да "Набуко" пролази кроз Румунију, па је Букурешт на томе правио велике планове.

Предсједник Румуније Трајан Басеску сматра неозбиљним да се разматра прикључивање Румуније "Јужном току" зато што је пропао пројект "Набуко".

"Циљ Румуније је да добијамо гас из више земаља, па би било дјетињасто да се сада расправља о придруживању "Јужном току", али, ми не можемо да чекамо да Европа направи нови пројекат гасовода. Алтернатива је прелазак на добијање гаса из шкриљаца. Осим тога, намјеравамо да уложимо више новца на отварање нових бушотина на Црном мору гдје су геолошка истраживања показала да има нафте и гаса ", каже Басеску.

Румунија засада за своје потребе увози од 22 до 42 одсто руског гаса, а судила се са Украјином због нових налазишта нафте и гаса у Црном мору. Сада Румуни испитују каква ће бити рентабилност тих бушотина. Ако се покаже да су барем засада нерентабилне, Румуни ће, хтјели или не, морати да и даље купују велике количине гаса од "Гаспрома".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана