Ко има већу плату од Путина

Новости
Ко има већу плату од Путина

Москва - Плате „народних слугу”, како себе виде запослени у руској бирократији достигле нове рекорде, пишу Новости.

Плата члана руководства Збербанке двоструко већа од годишње зараде Путина.

Док руски економисти и политичари полемишу на страницама листова и преко ТВ екрана о томе хоће ли ту велику земљу захватити рецесија или не, а народ страхује од повећања цијена због осјетног пада рубље у односу на долар (вреди 32 рубље) и евро (42), чиновници „у тишини” повећавају своје плате. Државни службеници највиших нивоа, или како они воле себе да зову „народним слугама”, у просјеку имају плату 171.000 рубаља, што је више од пет хиљада долара месјечно.

Најновији извјештаји руских државних статистичара показују да је просјечна плата чиновника федералног нивоа достигла 69.400 рубаља што је више од двије хиљаде долара. У односу на прошлу годину то је раст од 20 одсто. Интересантно је да су најмање плате у судству и тужилаштву и тамо је просјечна плата 60.000 рубаља. Поређења ради, просјечна плата у привреди Москве сада износи 65.700 рубаља, око две хиљаде долара.

Да би се разумјела „сува статистика” мора се знати да се чак 80 одсто руског новца врти у Москви и Санкт Петербургу гдје су централе великих компанија из разних области, прије свега нафте и гаса. У та два града смјештена су и представништва бројних страних компанија, па је и логично што већина Руса машта да се пресели из Москве у Петербург гдје су и шансе за већу зараду знатно веће него у другим дијеловима земље.

Најмање плате међу чиновницима имају запослени у „Росимушчеству”, дакле, у државној служби која се брине за државну имовину. Тамо је просјечна плата око хиљаду долара, као и у служби која се брине за омладину.

Највеће су плате сарадника предсједника Владимира Путина. У предсједничкој администрацији је просјечна плата 171.000 рубаља, у Савјету Федерације просјечна чиновничка плата је 87.000 док је у Министарству за развој истока 92.000 рубаља.

Посебно добро зарађују топ-менаџери у државним компанијама и банкама. Тако члан руководства Збербанке чији је већински власник држава, зарађује мјесечно 11,7 милиона рубаља што је двоструко више него годишња Путинова плата која је 5,8 милиона рубаља. Најбрже плате у државним компанијама расту у „Росњефту” гдје су их за посљедње три године повећали чак четири пута.

А, кад се већ помиње динамика раста плата, треба рећи да плате чиновника расту један и по пута брже него код „обичних” запослених. И та разлика између зарада државних чиновника и просјечног грађанина Русије стално се повећава. Просјечни руски чиновник зарађује двије и по просјечне плате у Русији. У првом полугодишту је просјечна плата у Русији била око 29.000 рубаља и у односу на лањску већа је 13 одсто.

Раст чиновничких плата као и плата менаџера у државним компанијама, иритира грађане због тога што руска економија сада стагнира и смањује се прилив сакупљен од пореза. Чак и у провинцијама чиновници у просјеку имају за 56 одсто веће плате од других грађана.

Јевгениј Јасин, биши руски министар а сада професор московске Више школе економије, оцјењује да високим платама власти купују лојалност чиновника.

“Тако великим платама власти показују да високо цијене оне који су вијерни политичком руководству” - каже професор Јасин.

Бивши блиски Путинов сарадник Игор Сечин, сада на челу државне компаније „Росњефт”, је рекордер по зарадама, али он не жели да каже колико зарађује. Наводно да су највиши руководиоци „Росњефта” зарадили лани девет милијарди рубаља што је дупло у односу на претходну годину. У највећој руској нафтној компанији „Росњефт” као и у „Гаспрому” су огромне не само плате него и годишњи бонуси.

Русија има око шест милиона чиновника. Ако се њима додају чиновници у комуналним службама који се баве папирима број ће порасти за још око 500.000. А за вријеме социјализма, државни апарат је, рецимо, 1982. године, бројао око 2,5 милиона људи. Иако је било неколико покушаја да се смањи број чиновника у томе се није успјело. Ни посљедњи покушај 2010. године није дао осјетније резултате мада су министарства требало да направе планове како да смање број запослених. И даље је на снази одлука да се до 2014. број чиновника смањи за 20 процената али мало ко вјерује да ће се то стварно остварити.

У Савјету Федерације (сенату) и Думи укупно ради око 15.000 људи. Сви парламентарци имају своје помоћнике. Њима треба додати још 35.000 републичких и регионалних парламената и на крају још око 700.000 оних који раде у градским скупштинама. У федералној извршној власти ради око 700.000 људи. У регионалним администрацијама је запослено око 600.000 људи и, на крају, у градским извршним органима још око милион.

Највеће плате у државним компанијама имају банкари. Предсједник Збербанке Герман Греф мјесечно зарађује 11,7 милиона рубаља, а на другом мјесту је предсједник ВТБ банке Андреј Коситин са мјесечном платом од 10 милиона рубаља. Први човјек Гаспромбанке Владимир Акимов мјесечно зарађује 6,1 милион рубаља, колико и предсједник руских „Железница” Владимир Јакуњин. Међу „сиротињом” су директор „Аерофлота” Виталиј Савељев са 1.600.000 рубаља и директор „Вњешекономбанке” Владимир Дмитријев са 1,5 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана