Књижење имовине у РС по прописима

Милка Милуновић
Књижење имовине у РС по прописима

БAЊA ЛУКA - Приједлог закона о допуни Закона о приватизацији државног капитала у предузећима требао би да се 10. јуна нађе пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

У Министарству финансија РС, које је и предлагач овог закона,  наводе да се потреба за овим законским рјешењем наметнула из разлога што је неопходно уредити начин и поступак укњижбе у земљишним књигама и катастру непокретности и имовине која је у поступку приватизације приватизована по одредбама Закона о приватизацији државног капитала у предузећима.

Портпарол овог министарства Маја Стојнић каже да је Оквирним Законом о приватизацији предузећа и банака који је донио Високи представник за БиХ регулисан начин приватизације предузећа и банака у БиХ.

- Законом се  признаје право ентитетима да приватизују предузећа и банке који се налазе  на њиховој територији као и да средства остварена приватизацијом припадају ентитетима на чијој територији се налази имовина - каже Стојнићева.

РС, кажу у Министарству, тренутно нема пропис који би регулисао начин укњижавања права на имовини приватизованих предузећа. То је довело до ситуације да се изван поступка надлежних органа Српске за приватизацију имовине у државној својини, врши продаја односно пренос имовине у приватну својину иако су непокретности ванкњижна имовина приватизованих предузећа.

На овакав начин, истичу,  омогућено је отуђење имовине у корист трећих, најчешће физичких лица, чиме се несметано умањује имовина приватизованих предузећа. Поред тога РС се доводи у ситуацију да је обавезна таквим лицима надокнадити материјалну Земљишне књиге

- Да би се у земљишним књигама могло уписати власништво предузећа која су настала од дијелова предузећа која се налазе на територији РС, а била су власништво матичних предузећа Федерације БиХ, потребно је приступити изради овога закона којим би се уредио поступак и начин уписа права власништва. Предложеним законом у потпуности се регулише поступак и начин, као и документација потребна за остваривање укњижбе у јавне регистре, односно у земљишне књиге и катастар непокретности - каже Маја Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана