Кнежево и ОЦ “Јахорина” дугују 1,6 милиона КМ

Марина Чигоја
Кнежево и ОЦ “Јахорина” дугују 1,6 милиона КМ

Бањалука - Неизмирене обавезе према Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС по основу обвезница које је купила, поред РК “Боска”, има и општина Кнежево у износу од 800.000 КМ, као и ОЦ “Јахорина”, такође у износу од 800.000 КМ.

Рекла је то данас у Бањалуци директор ИРБ-а Снежана Вујнић, представљајући резултате рада ИРБ-а у прошлој и план пословања у овој години.

Говорећи о дугу “Боске” по основу емитованих обвезница које је ИРБ купила, Вујнићева је рекла да је “Боска” уплатила милион КМ дуга по основу прве рате. Укупан дуг “Боске” према ИРБ-у по основу прве рате био је 2,3 милиона КМ.

- Најавили су да ће у идућих седам до десет дана уплатити преостали износ и тражити нови састанак. Што се тиче тужбе коју смо против њих поднијели, она неће бити повучена све док се дуг у цјелости не измири - нагласила је Вујнићева.

Она је истакла да ни општина Кнежево није измирила обавезе према ИРБ-у по основу емитованих обвезница, због чега је и против њих у октобру прошле године ИРБ поднијела тужбу.

- Начелник општине се обратио са захтјевом да потпишемо поравнање којим бисмо предвидјели у којим роковима могу измирити доспјеле обавезе које износе око 800.000 КМ - нагласила је Вујнићева.

Неизмирене обавезе према ИРБ-у има и ОЦ “Јахорина”, који није тужен.

- Они такође дугују 800.000 КМ, али је предвиђена могућност конверзије у приоритетне акције, тако да док не завршимо преговоре, не можемо говорити о тужби - рекла је Вујнићева.

Када су у питању зајмови предузећима, Вујнићева је казала да су углавном сва предузећа у грејс периоду и да за сада готово сви измирују своје обавезе.

- Само предузеће “Конзос” из Приједора није измирило своје обавезе, због чега смо му блокирали рачун и вјерујем да ће то врло брзо бити ријешено - рекла је Вујнићева.

Када су у питању досадашњи резултати ИРБ-а, Вујнићева је истакла је да је ИРБ до сада пласирала 1,3 милијарде КМ, од чега кроз кредитне пласмане 1,1 милијарду КМ, а кроз улагање у хартије од вриједности 213 милиона КМ.

- У 2012. години укупан пласман је износио 228,6 милиона КМ и на бази одобрених кредита и захтјева који су нам зацртани кроз анекс Развојног програма РС планирали смо да у овој години пласирамо 260 милиона КМ, од чега 184 милиона КМ кроз кредитне пласмане, а 76 милиона кроз улагања у хартије од вриједности - рекла је Вујнићева.

Она је нагласила да ће, поред извора средстава из фондова ИРБ-а, ова институција у 2013. пласирати и средства Свјетске банке.

- У току су и преговори са Европском инвестиционом банком (ЕИБ), из чијих средстава смо већ пласирали 50 милиона евра и у фебруару почињемо преговоре за додатних 60 милиона евра - рекла је Вујнићева.

Она је истакла да је Влада РС послала ИРБ-у одобрење за приватизацију “Крајинапетрола” и додала да ће се кренути са реализацијом чим то одобрење буде објављено у “Службеном гласнику РС”.

Пласмани

Извршни директор Сектора за макроекономске анализе ИРБ-а Иван Видовић истакао је да ИРБ размишља о измјени правила пласмана кредита како би се обезбиједила и подршка извозницима, као и о измјени правила за стамбене кредите.

- Преговарамо са Развојном банком Савјета Европе са којом би се могао обезбиједити додатни аранжман по повољним условима. С обзиром на то да тренутна правила пласмана дозвољавају као потенцијалне клијенте младе брачне парове, а искључује самце и оне преко 35 година, размишљали смо како да пронађемо начин да и овим групама омогућимо да аплицирају за наше стамбене кредите - рекао је Видовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана