Клокић: Привредни субјекти увијек могу рачунати на помоћ министарства

Срна
Foto: Срна

ЧЕЛИНАЦ - Министар за економске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић посјетио је данас Винарију "Јунгић" у Челинцу, која је једно од 34 предузећа у Републици Српској које је добило средства из фондова ЕУ.

Клокић је истакао да је Винарија "Јунгић", кроз пројекат "ЕУ фор бизнис", добила средства која је уложила у јачање производних капацитета, те нагласио да привредни субјекти увијек могу рачунати на подршку Министарства.

"Укупно су 34 апликанта из Републике Српске добила 7,6 милиона КМ. Ријеч је о бесповратним средствима, а укупна вриједност реализованих пројеката је нешто више од 12 милиона КМ", рекао је Клокић новинарима у Челинцу.

Говорећи о подршци самој винарији, Клокић је навео да ће им Министарство и даље бити на располагању, како у даљим пројектима финансираним од ЕУ, али и у промоцији вина на иностраном тржишту.

"Винарије из Републике Српске извозе своје производе у више од 20 земаља Европе и свијета и на тај начин промовишу Републику Српску. Свима њима смо на располагању путем наших представништава", напоменуо је Клокић.

Директор Винарије "Јунгић" Маријана Јунгић истакла је да су у току финалне припреме пред овогодишњу бербу.

"Министру смо данас представили производне капацитете и инвестиције остварене у претходном периоду. Посебно акценат смо ставили на пројекте који су финансирани из средстава ЕУ", рекла је Јунгићева.

Она је поновила да је винарија у протеклих годину дана успјешно реализовала пројекат "ЕУ фор бизнис" у оквиру којег је ЕУ одобрила бесповратна средства за инвестиције у прерађивачке капцитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа.

"Данас смо монистру показали опрему која је набављена кроз пројекат, јер је управо Министарство за европске интеграције било једно од првобитних повезница којима смо дошли до информација о самом пројекту", појаснила је Јунгићева.

Јунгићева је истакла да би њихова вина ускоро требала бити и на руском тржишту.

"Већ наредне седмице винарија `Јунгић` ће имати прилику да у оквиру делегације Републике Српске представи наша вина и ракије у Русији и надам се да ће се сарадња реализовати и да ћемо одређени дио наших произвиода моћи да пласирамо на руско тржиште", додала је Јунгићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана