Клокић: Континуирано унапређење пословног окружењау 2017. години

Срна
Клокић: Континуирано унапређење пословног окружењау 2017. години

Бањалука - Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истиче да се побољшањем конкурентности и унапређењем пословног окружења стварају предуслови за већУ атрактивност Српске за страна улагања.

"Један од најзначајнијих програма, који дају смјернице за смањивање баријера у пословању, јесте Програм постинвестиционе подршке инвеститорима. У овој години у Програм ће бити укључене још три општине, тако да ће обухватати 24 општине у Републици Српској", наводи Клокић у интервјуу Срни.


Министарство и овој години планира бројне активности на привлачењу страних улагања у Српску, које су у уској вези са општим циљевима Стратегије подстицања страних улагања у Републику Српску за период од 2016. до 2020. године.

Други значајан пројекат на унапређењу пословног амбијента предствља наставак реформе регистрације пословања, који се односи на увођење могућности он лајн регистрације пословних субјеката. Тај пројекат је у току и његов почетак је планиран за наредну годину.

С циљем побољшања конкурентности јединица локалне самоуправе, Република Српска је приступила Пројекту сертификације општина са повољним пословним окружењем /БФЦ ЦЕЕ/.

Клокић прецизира да су у Српској тај сертификат добили - Приједор
/ресертификат/, Бањалука, Бијељина, Теслић и Мркоњић Град.

Он очекује да ће, с обзиром да се у различитим фазама сертификације налази још десет општина - Градишка, Требиње, Лакташи, Угљевик, Добој, Брод, Билећа, Козарска Дубица, Нови Град и Котор Варош - у овој години бити повећам број општина које ће добити тај сертификат.

У 2017. години планирано је усвајање закона о измјенама и допунама Закона о страним улагањима, који би требало да да значајан допринос у привлачењу инвеститора.

Клокић за Срну напомиње да се промоција привредног амбијента и потенцијала Републике Српске обавља путем више канала - страним инвеститорима на располагању портал "њњњ.инвестсрпска.нет", као и да је у току ажурирање портала те прикупљање инвестиционих пројеката по општинама и секторима.

Ово министарство је, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, а уз подршку Групације Свјетске банке, почело припреме за избор циљаних инвеститора у Њемачкој из сектора воћа и поврћа.

Република Српска традиционално има развијену спољнотрговинску размјену са Њемачком, а сектор воћа и поврћа, према студији Процјена конкурентности три вриједносна ланца у пољопривреди Српске, коју је урадила Групација Свјетске банке, има најбоље компаративне и конкурентске предности.

Клокић указује да је неопходно узети у обзир и неповољне догађаје на глобалном и регионалном плану, који значајно утичу на стране инвеститоре приликом доношења одлуке о инвестирању.

Он наводи да ће Министарство за економске односе и регионалну сарадњу учествовати на више промотивних догађаја, самостално или у сарадњи са представништвима Српске у иностранству.

Свих осам представништава Републике Српске у иностранству у прошлој години максимално су била ангажована за што боље представљање и позиционирање Српске промовисањем привредних и природних потенцијала..

Представљена су и подстицања улагања у привреду Српске, реализација бројних активности усмјерених на јачање сарадње у области науке, просвјете, културе, јачања веза са дијаспором, те других видова сарадње од интереса за Српску.

У овој години, напомиње Клокић, биће настављено јачање и обезбјеђивање развоја институционалне и свих других видова сарадње са регијама у земљама њиховог сједишта, а у циљу активнијег учешћа у регионалним иницијативама и проналажења партнера за учешће у заједничким регионалним пројектима...

Република Српска има представништва у Београду, Солуну, Москви, Бечу, Јерусалиму, Вашингтону, Штутгарту и Бриселу.

Ускоро ступа примјена адаптираног Спразума о стабилизацији и придруживању ССП/ БиХ са ЕУ, а праћење спровођења ССП-а на републичком нивоу врши Министарство за економске односе и регионалну сарадњу. Клокић наводи да је иста ситуација и када је ријеч о адаптацији ССП-а.

"Праћење спровођења ССП-а одвија се и посредством састанака заједничких тијела ЕУ и БиХ, која дјелују у оквиру Одбора за стабилизацију и придруживање, те кроз редовне годишње извјештаје Европске комисије о БиХ" - закључује у интервјуу Срни Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана