Клијенти Синергија плус не знају коме да враћају кредите

Марина Чигоја
Клијенти Синергија плус не знају коме да враћају кредите

Бањалука - Клијенти микрокредитног друштва "Синергија плус", коме је Aгенција за банкарство РС одузела дозволу за рад, у недоумици су коме треба да враћају кредите, с обзиром на то да су неки од њих добијали обавјештења банака и Министарства финансија РС да рате сада треба да уплаћују на рачуне банака.

Како сазнајемо, неке банке које су кредитирале "Синергију плус", а које су као једну од мјера обезбјеђења имале цесију на потраживања "Синергије", како би наплатиле своје кредите отвориле су посебне рачуне и слале обавјештења клијентима "Синергије" да сада њима отплаћују те кредите.

Слично обавјештење поједини "Синергијини" клијенти добили су и од Министарства финансија РС.

У овом Министарству су истакли да је Влада задужила надлежне институције да предузму све радње с циљем заштите потраживања РС од МКД "Синергија плус", а Министарство да раскине уговор.

- Уговором је дефинисано да у случају неликвидности или несолвентности МКД "Синергија плус" Министарство има право једностраног раскида уговора и преноса својих права и обавеза без претходне писмене сагласности МКД - навели су у Министарству и додали да су обавијестили "Синергију плус" о раскиду, те о покретању процедуре избора финансијске институције која ће преузети портфолио по овом кредиту чија је укупна вриједност главнице 3,8 милиона КМ.

- Пошто се ради о портфолију формираном од кредитних средстава за која се РС задужила код Међународног фонда за развој пољопривреде (IFAD) и која мора уредно враћати, Министарство је послало обавјештење крајњим корисницима да све даље уплате рата по кредиту уплаћују на рачун Министарства који смо отворили у домаћој комерцијалној банци. Корисници кредита до сада су углавном прихватили обавјештење - нагласили су у Министарству финансија.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац истакла је да, без обзира на то што су "Синергији" блокирани рачуни, клијенти овом МКД враћају кредите које код њих имају.

- Свако треба уредно да извршава своје обавезе, а суд ће одлучити како ће даље са повјериоцима водити тај поступак. Сви који су дужни треба уредно да враћају своје кредите "Синергији" - нагласила је Ињац.

Она је истакла да су банке, кредитори "Синергије" отвориле намјенске рачуне на које њени клијенти могу враћати кредите и додала да ће, без обзира на који рачун уплатили, њихова уплата бити евидентирана, односно неће им се водити као закашњење.

Стечајни управник "Синергије плус" Милан Латинчић је рекао да су кредитори "Синергије" слиједом уговора које су потписали, блокирали рачуне "Синергије" и сами обавјештавали клијенте да сада кредите отплаћују на њихове рачуне.

- Иако је донесено рјешење суда да се забрањује принудна наплата потраживања према "Синергији", банке то и даље раде. То питање биће ријешено уколико се отвори стечајни поступак над овим микрокредитним друштвом - нагласио је Латинчић и додао да клијенти који су узимали кредите у "Синергији" у сваком случају неће бити оштећени.

Он је истакао да су клијенти "Синергије" потписали уговор са овим микрокредитним друштвом и да је питање да ли је "обавјештење јаче од уговора".

"Глас Српске" објавио је почетком августа да је Aгенција за банкарство одузела дозволу за рад "Синергији плус", а рјешење о одузимању дозволе у петак је објављено и у "Службеном гласнику РС".

"Синергија" је почетком јула поднијела захтјев за стечај, јер више није у могућности да отплаћује вишемилионске кредите које има у Фолксбанци, Хипо Aлпе Aдрија банци, НЛБ Развојној и Уникредит банци, које су јој због тога почетком јула блокирале рачуне. "Синергија" није у могућности ни да враћа кредите страним кредиторима, а укупан дуг, заједно са оним које има према поменутим банкама, износи око 20 милиона марака.

Забрана

- Осмог дана од дана објављивања овог рјешења у "Службеном гласнику РС" микрокредитном друштву "Синергија плус" забрањује се да се бави пословима микрокредитирања утврђеним Законом о микрокредитним организацијама. Aгенција за банкарство РС ће поднијети надлежном регистарском суду захтјев за доношење одлуке о престанку и брисању МКД "Синергија плус" из судског регистра - наводи се у "Службеном гласнику РС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана