Клијенти радије чекају на шалтеру

Тања Шикањић
Клијенти радије чекају на шалтеру

БAЊAЛУКA - Иако се електронским плаћањем рачуна може избјећи плаћање провизије, која се креће од 0,50 до чак 20 КМ, у банкама у РС кажу да већина клијената уплате радије обавља на шалтерима.

У просјеку свако домаћинство мјесечно обави око пет трансакција путем банака, а најчешће се плаћају режије за домаћинство, струја, комуналне услуге, рачуни за телефон, кабловску телевизију, интернет и слично.

Многи становници РС не знају да могу да користе услуге е-плаћања које су потпуно бесплатне, односно да избјегавањем уплате на шалтерима не само да штеде вријеме него и новац.

Консултант у области банкарства Славиша Раковић сматра да су становници Српске навикли да рачуне плаћају одлазећи у банке.

- Доста становника не зна да је електронско банкарство бесплатно, али и многе рачуновође у фирмама, за разлику од земаља у окружењу, не користе ову опцију, већ свакодневно губе вријеме на шалтерима банака - тврди Раковић.

Он је додао да су предности интернет банкарства значајне, ако се узме у обзир да мјесечна накнада за коришћење електронског банкарства износи свега двије марке.

- Већина фирми готово свакодневно обавља уплате, тако да се мјесечно накупи новца који се издваја само за провизију која се плаћа за сваку уплату - истиче Раковић.

И банке признају да је електронско плаћање повољније за клијенте. У Балкан инвестмент банци су истакли да се број клијената који користе електронски начин плаћања у тој банци повећава посљедњих година, те да је проценат уплата које се врше тим путем ове године дупло већи него прошле.

У Уникредит банци су истакли да је још увијек много више клијената који уплате обављају лично на шалтерима него електронским путем.

Провизије

Најмања провизија која се зарачунава у банкама у РС приликом уплате износи 0,50 КМ, док највиша може да износи и до 20 КМ. За уплате веће од 10.000 КМ провизија се у банкама креће око седам марака, а за ино-уплате провизија у појединим банкама износи и до 20 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана