Кипар затражио помоћ ЕУ за банке

Танјуг
Кипар затражио помоћ ЕУ за банке

Никозија - Кипар је данас потврдио да ће затражити финансијску помоћ европских фондова за спас, да би ограничио изложеност свог финансијског сектора кризи у Грчкој.

“Циљ тражене помоћи је да се смање ризици по кипарску економију, нарочито они који произилазе из преливања ефеката кроз финансијски сектор, због његове велике изложености грчкој економији”, саопштила је кипарска влада, а пренео Ројтерс.

Грчка, Ирска и Португалија већ су примиле помоћ европских партнера да би се спасиле од банкрота. Шпанија је такође затражила помоћ за своје банке, али јој кредит још није додјељен.

Бонитетна агенција “FicC” снизила је данас кредитни рејтинг Кипра са БББ- на спекулативни статус ББ+, због, како наводи, повећане неизвесности у погледу кипарског банкарског сектора. Кредитни рејтинг Никозије је још у јануару снизила агенција “Стандард енд Пурс”, а 13. јуна и “Мудис”.

У складу са захтjевима Европске банкарске агенција, Никозија мора да до 30. јуна докапитализује са 1,8 милијарди евра Кипарску народну банку, која је највише погођена отписом грчког дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана