Кипар: Потврђени огромни губици великих депозитора

Агенције
Кипар: Потврђени огромни губици великих депозитора

Никозија - Велики депозитори у Банци Кипра претрпјеће огромне губитке, пошто ће им бити признате акције у вриједности од само 37,5 одсто њихових депозита већих од 100.000 евра, преносе агенције.

То значи да ће највеће штедише изгубити више од 60 одсто улога у оквиру споразума по којем је Кипар добио међународну помоћ од десет милијарди евра да не би банкротирао, али је морао да опорезује велике депозите у банкама.

Око 22,5 одсто депозита већих од 100.000 евра неће донијети никакву добит својим власницима, пошто ће им камате бити отписане, а преосталих 40 одсто депозита и даље ће бити увећавано за раније дефинисане каматне износе, пренио је Ројтерс.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле пружио је гаранције штедишама у осталим европским земљама и рекао у данашњем интервјуу “Билду” да су њихови депозити безбједни послије договора са Кипром.

Европски званичници наглашавају да су услови под којима је Кипар добио помоћ јединствени и да ће овакво рјешење бити примијењено само за ову земљу.

Ово је у пракси послало јасан сигнал да Кипар више неће бити безбједно уточишће за офшор послове, што би могло да доведе до великог економског пада овог острва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана