Кипар планира нове мјере буџетске штедње

Агенције
Кипар планира нове мјере буџетске штедње

Никозија - Кипар ће морати да спроведе додатне мјере штедње, да би остварио циљ за дефицит буџета од 2,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) у овој години, изјавио је данас министар финансија те земље Васос Шиарли.

Он је најавио да ће почети преговоре са синдикатима о начинима за уштеду 150 до 200 милиона евра (198-264 милиона долара), неопходну да би се остварио тај циљ и увјерили инвеститори да је Кипар у стању да преброди финансијску кризу.

Та “рупа” у буџету, која чини мање од један одсто БДП, релативно је мала, како је оцијенио Шиарли, захваљујући приходима који су већи од очекиваних и строгој контроли буџетских издатака у првом кварталу године, пренела је агенција АП.

Кипар, једна од 17 чланица еврозоне, ове године се ослања на зајам Русије од 2,5 милијарди евра (3,3 милијарде долара), пошто му је неколико снижења сувереног кредитног рејтинга онемогућило да позајмљује на међународним тржиштима.

До тих снижења рејтинга је дошло углавном због веома велике изложености Кипра грчком дугу.

Шиарли је рекао да ће кипарским банкама бити потребно укупно око 1,5 милијарди евра (1,97 милијарди долара) да би оствариле циљеве докапитализације и додао да ће највећи део те суме вероватно отићи једној од три водеће кипарске комерцијалне банке, али није рекао којој.

Независни аналитичари, међутим, указују да је “Кипарска народна банка” најизложенија грчком дугу и да је тренутно у пеговорима са стратешким инвеститорима.

Шиарли је поновио да је влада Кипра спремна да интервенише и пружи подршку домаћем банкарском систему , али није прецизирао на који би начин то могла да учини. Он је рекао да његово министарство разматра низ опција, укључујући посезање за финансијама из Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF), механизма еврозоне за спасавање финансијски угрожених чланица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана