Кипар не напушта еврозону

Агенције
Кипар не напушта еврозону

Никозија - Кипар не намјерава да напусту еврозону, изјавио је данас кипарски предсједник Никос Анастасијадес и пружио грађанима гаранције да је криза обуздана послије склапања споразума о узимању новчане помоћи од ЕУ, преносе агенције.

- Не намјеравамо да напустимо зону евра. Нећемо експериментисати са будућношћу своје земље ни на који начин - рекао је Анастасијадес на конференцији за новинаре у Никозији.

Кипарске банке јуче су отворене послије паузе од скоро двије седмице, али је проток капитала ограничен, па грађани могу да подижу са рачуна највише 300 евра дневно, а из земље може да се изнесе највише 1.000 евра.

Према подацима централне банке Кипра, доста новца већ је напустило острво електронским путем прије увођења кризних мјера.

Штедише из других земаља еврозоне повукле су 18 одсто својих депозита у фебруару, када је најављено опорезивање штедних улога, што је на крају и учињено.

Укупна количина депозита у приватниом сектору опала је у фебруару за 2,2 одсто, на 46,6 милијарди евра, а сличан пад забиљежен је и у јануару, пренио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана