Кинези желе да улажу у зелену енергију у Српској

Срна
Кинези желе да улажу у зелену енергију у Српској

ПЕКИНГ - Помоћник министра за енергетски сектор у Министарству енергетике и рударства Републике Српске Милан Баштинац и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан разговарали су у Пекингу са представницима кинеске "Ђонгбо" групације, а на састанку је изражена заинтересованост групације за улагање у зелену енергију у Републици Српској.

Ова иницијатива је резултат континуираних напора да се привуку страни инвеститори у сектор обновљивих извора енергије, што је кључни приоритет Владе Републике Српске, саопштено је из Амбасаде БиХ у Кини.

Баштинац и Берјан разговарали су са предсједавајућим и предсједником Управног одбора групације, а током састанка представљене су напредне методе производње, усмјерене на одрживост и енергетску ефикасност, што је у складу са стратегијом зелене енергије коју Српска намјерава да развија.

Са менаџментом кинеске "Ђонгбо" групације, Баштинац и Берјан су посјетили једну од фабрика ове групације у вишемилионском граду Шингтаи, провинцији Хебеи. Делегација је имала прилику да види напредне технологије и иновативна рјешења која групација примјењује у својој производњи.

Осим производње тешких конструкција за изградњу ауто-путева и пратеће инфраструктуре, ова фабрика производи и високотехнолошке компоненте за брзи жељезнички саобраћај.

"Ђонгбо" групација основана је 1991. године у Пекингу и тренутно посједује 26 фабрика широм свијета, од којих је 14 у Кини, са више од 10.000 запослених.

Ангажовани су у различитим секторима, са посебним фокусом на обновљиве изворе енергије, изградњу путне и жељезничке инфраструктуре, међународну трговину и логистику.

Групација је до сада учествовала у бројним пројектима у Кини и многим земљама широм свијета и њихово искуство и експертиза представљају значајан потенцијал за будућу сарадњу.

Ова посјета и састанци означавају важан корак у јачању економских односа између Републике Српске и Кине, са циљем да се промовише одрживи развој и инвестиције у сектору зелене енергије.

Овакве иницијативе доприносе унапређењу привредног амбијента и стварању нових радних мјеста, што је од великог значаја за локалну заједницу и цјелокупну економију Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана