Кинези желе да улажу у енергетику Српске

Марина Чигоја
Кинези желе да улажу у енергетику Српске

БAЊAЛУКA - Представници кинеске националне компаније за енергетику и инжењеринг заинтересовани су за заједничке пројекте из области енергетике и надам се да ћемо пронаћи заједнички интерес за реализацију једног од стратешких пројеката Српске.

Рекао је то јуче премијер РС Aлександар Џомбић послије састанка са представницима компаније "China national electric endineering corporation".

Џомбић је истакао да ће представници ове компаније бити упознати са карактеристикама будућих пројеката у РС и да ће послије презентације извршити анализу и исказати свој интерес.

- Кинези су веома заинтересовани за пројекат "Горња Дрина", али и за све остале пројекте. Тај, али и остале пројекте представићемо им данас. Тендерска документација за "Горњу Дрину" је припремљена, а планирано је да се нађе стратешки партнер којем би се понудило 51 одсто у новом предузећу и омогућила реализација четири хидроелектране на горњој Дрини - нагласио је Џомбић.

Он је истакао да су предвиђена три могућа модела сарадње, а један од њих је "кључ у руке", у којем би Кинеска развојна банка кредитирала РС или "Електропривреду РС".

- Главни извођач радова била би кинеска компанија која би омогућила и ангажовања домаћих компанија - казао је Џомбић.

Други модел подразумијева кредитирање кинеских компанија које би узеле под концесију одређене енергетске пројекте у РС, а трећа могућност је оснивање заједничког предузећа које би реализовало заједнички пројекат.

- Кинеске компаније до сада су преферирале модел "кључ у руке", уз обавезно присуство кинеског извођача - нагласио је Џомбић.

Потпредсједник компаније "China national electric endineering corporation" Хе Гонгљи истакао је да су представници компаније импресионирани природним љепотама РС и енергетским потенцијалом РС.

- Српска има заиста повољан развојни потенцијал када је у питању привреда. Међутим, примијетили смо да у извјесној фази привредног развоја може доћи и до помањкања финансијских средстава, што може да представља ограничавајући фактор развоја. Јако смо заинтересовани да се у току ове посјете одлучимо за један или два пројекта који бисмо реализовали у скоријој будућности - нагласио је Гонгљи.

"ХЕ Врбас"

Делегација кинеске компаније посјетила је јуче предузеће "Хидроелектране на Врбасу" у насељу Бочац код Мркоњић Града, гдје су им представљени рад и развојни планови ове компаније.
Извршни директор Хидроелектрана за инвестиције и развој Горан Милановић изјавио је да су Кинези обишли брану и постројења за производњу како би се упознали са начином организовања и функционисања предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана