Кинези желе да инвестирају у РС

Марина Чигоја
Кинези желе да инвестирају у РС

БAЊAЛУКA - Представници водеће кинеске компаније специјализоване за заштиту животне средине из области енергетике "Vuhan Kaidi Electric Power Environmental" заинтересовани су за улагање у РС.

Рекао је то јуче предсједник Владе РС Aлександар Џомбић послије састанка са представницима ове компаније.

- Ова компанија је водећа за заштиту животне средине у Кини. Специјализована је за одсумпоравање термоелектрана, а већ су урадили око 160 таквих пројеката у Кини и у свијету. Разговарали смо о пројекту одсумпоравања у Термоелектрани "Угљевик". Представнике ове компаније информисали смо да је РС у фази избора консултанта, те да ће у року од три до шест мјесеци бити расписан међународни тендер за пројекат одсумпоравања ТЕ "Угљевик"- казао је Џомбић.

Он је додао да су Кинези упознати и са стањем у Термоелектрани "Гацко", о арбитражном поступку и изразио наду да ће се у скоријем периоду моћи разговарати и о пројектима и инвестицијама за ову термоелектрану.

Џомбић је истакао да је на састанку разговарано и о производњи електричне енергије из биомасе, за коју је ова компанија такође специјализована.

- Разматрали смо могућности коришћења пољопривредног и шумског отпада за производњу електричне енергије и реализацији једне од инвестиција изградње термоелектране на тај погон - казао је Џомбић.

Предсједник и генерални директор компаније "Vuhan Kaidi Electric Power Environmental" Џијан Цу истакао је да као лидер у новим технологијама у области енергетике "Kaidi" има три котирана предузећа на берзи и неколико које нису на берзи.

- Укупан капитал компаније прелази четири милијарде евра. Са премијером РС разговарали смо и о начинима смањења аерозагађења у РС, а заинтересовани смо и за сарадњу у области нових енергетских технологија, посебно када се ради о изградњи нових термоелектрана, и то на начин који би допринио очувању животне средине - истакао је Џијан Цу.

Представници ове компаније требало би данас да посјете ТЕ "Угљевик".

Централна банка

Премијер РС Aлександар Џомбић поновио је јуче да је став РС и даље да треба редефинисати законске одредбе тако да дивиденда коју оствари Централна банка БиХ припадне ентитетима, а не институцијама БиХ.

- Централну банку БиХ формирали су ентитети задуживши се код Међународног монетарног фонда (ММФ), па је логично да дивиденда иде у складу са власништвом над Централном банком БиХ. Сматрамо да дивиденда треба припасти ентитетима, а онда путем заједничког договора можемо видјети колики допринос да дамо заједничким институцијама. По основу дивиденде заједничким институцијама припадне између 50 и 110 милиона КМ - казао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана