Кинези желе да граде аутопут Бањалука - Сплит

Марина Чигоја Фото Г. Шурлан
Кинези желе да граде аутопут Бањалука - Сплит

Бањалука - Најозбиљније интересовање за изградњу дијела аутопута Бањалука - Сплит, кроз РС, до сада је исказала кинеска компанија "Синохидро", а према првим процјенама, градња трасе у РС дуге 99,2 километра коштала би 1,5 милијарди евра.

У Бањалуци је јуче презентован пројекат изградње овог аутопута, чија укупна дужина износи 186,1 километар. Кроз ФБиХ требало би да буде изграђено око 65 километара, а кроз Хрватску до чвора "Чапорице" 21,9 километара. Траса будућег аутопута требало би да иде од Гламочана, преко Кола, платоа Мањаче и Мркоњић Града до Млиништа.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић је истакао да је РС предузела одређене активности у вези са овим путем и да је фокус на обезбјеђивању новца.

- Сада имамо прилично лак приступ повољним кинеским кредитима, а имамо и кинеске компаније које су веома заинтересоване за овај посао. Са једном компанијом готово већ годину разговарамо на обезбјеђењу услова да бисмо могли конкурисати за те кредите. Надам се да ћемо у скорије вријеме бити у прилици да потпишемо предуговор којим бисмо дефинисали обавезе и на основу чега бисмо кинеским почетним средствима почели да радимо студије за дио аутопута од Бањалуке до Млиништа - истакао је Топић.

Казао је да ће дионица кроз РС бити подијељена у двије фазе. Прва фаза у дужини од 62 километра биће од Гламочана до пута АВНОЈ-а, док ће друга обухватити преостали дио до Млиништа. Нагласио је да је овај аутопут скупљи од аутопута Бањалука - Добој, који се тренутно гради у РС, јер је терен захтјевнији.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић оцијенио је да је за Српску изградња овог аутопута изузетно важна.

- За завршетак изградње потребно је од пет до седам година, док за затварање финансијске конструкције и израду неопходне документације треба од 10 до 12 година - рекао је Чубриловић.

Директор предузећа "Цесте ФБиХ" Филип Вујева истакао је да би изградњом овог аутопута била обезбијеђена боља повезаност са Европом.

Бањалука

Душан Топић је рекао да је овај пројекат веома важан и у локалном, међудржавном и међународном смислу.

- Овај аутопут је важан за Бањалуку локално због тога што поред транзитног саобраћаја рјешава и обилазницу око Бањалуке и спаја бањалучку регију на сјеверу са Европом и на југу са Јадранским морем - истакао је Топић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана