Кинези пругом спајају свијет

Танјуг
Кинези пругом спајају свијет

Пекинг - Кинези желе да споје цио свијет брзом жељезницом и намјеравају да изграде пругу од Њујорка до Пекинга у дужини од 13.000 километара, што је само једна од планираних жељезничких рута.

Воз би путовао брзином од 350 километара на час па би цијело путовање трајало два дана.

Ријеч је о прузи која би ишла из Кине кроз Русију, преко Беринговог пролаза до САД, а нова жељезничка рута би укључивала изградњу најдужег подводног тунела којим би биле спојене обале Русије и Аљаске. Тунел дужине 200 километара био би четири пута дужи од тунела испод Ламанша.

- Већ расправљамо о томе, а и Русија већ годинама размишља о изградњи ове жељезнице - изјавио је кинески стручњак за жељезницу Ванг Менг-Шу.

Кина већ посједује технологију за изградњу такве жељезнице, која ће бити употријебљена за спајање Кине и Тајвана подводном жељезницом, кроз тунел дужине 150 километара.

Осим овог мегапројекта, Кинези желе и да направе жељезничку пругу којом би се преко Москве, Берлина и Париза спојили с Лондоном. То није једина рута која би Кину повезала с Европом, с обзиром на то да би друга ишла "Путем свиле" пролазећи кроз Иран и Турску до Њемачке. О изградњи те двије жељезничке линије се већ воде преговори.

Изградња пруге која ће спојити Кину са Сингапуром, преко Вијетнама, Камбоџе, Тајланда и Малезије, већ је почела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана