Кинези пројектују аутопут од Бањалуке до Новог Града

В. К.
Кинези пројектују аутопут од Бањалуке до Новог Града

БАЊАЛУКА - Јавно предузеће "Аутопутеви РС" отпочело је прелиминарне разговоре са кинеском компанијом "China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation Group" током којих су усаглашени ставови за потписивање меморандума о разумијевању, који подразумијева сарадњу на изради пројектне документације и изградњи аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град.

У "Аутопутевима РС" истичу да је меморандумом предвиђено да ће кинески партнер обавити неопходне финансијске процјене, техничко пројектовање и друге послове који су предуслови за изградњу аутопута. Ријеч је о дионици дугој 80 километара, а у првој фази планирана је градња 50 километара дуге трасе од Бањалуке до Приједора. Планирана је и изградња брзог пута од Приједора до Козарске Дубице и даље до Доње Градине.

- Учешћем кинеског партнера у изради планске и студијске документације за тај правац ствара се могућност резервисања повољних кредитних средстава код кинеских банака без обзира да ли ће изградња бити финансирана кроз класични кредитни аранжман или кроз јавно - приватно партнерство - наводе у "Аутопутевима РС".

Са кинеским партнерима потписан је предуговор, а тренутно надлежни на терену прикупљају податке за израду генералног пројекта укључујући студије оправданости и утицаја на животну средину.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и генерални директор кинеске компаније Менг Јан потписаће у недјељу у Бањалуци меморандум о сарадњи којим се изражава спремност за сарадњу са циљем развоја инфраструктурних пројеката у области саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана