Кинези преузимају Свети Стефан?

Vijesti.me
Кинези преузимају Свети Стефан?

Подгорица - Некада заштитни знак црногорског туризма, град-хотел Свети Стефан, ускоро би опет могао да промјени закупца.

Некада заштитни знак црногорског туризма, туристички бренд – град хотел Свети Стефан, могуће је да ће ускоро добити нове "газде". Грчка Рестис група, инвеститор који је водио пројекат реконструкције популарног "Свеца", како је "Вијестима" потврђено, спреман је да прода свој удио у Адриатику и обезбједи новог, финансијски јачег партнера.

Иако из компаније Адриатик пропертис, која је званични закупац комплекса Свети Стефан, Вила Милочер и Краљичина плажа, нису жељели јавно да саопште да ли се воде преговори са иностраним инвеститорима, из више извора блиских преговарачком тиму је потврђено да су "најозбиљнији разговори вођени са кинеским партнером". Он би, према незваничним информацијама, преузео наставак реализације пројекта, односно градње новог хотела Краљичина плажа као и резиденцијалног комплекса вила у Милочерском парку.

Власник компаније Адриатик пропертис је офшор фирма Аидвеј инвестментс лимитед са британских Дјевичанских острва. У њеном борду директора сада су власник Рестис групе Виктор Рестис, док је предсједник борда његов представник за Црну Гору Петрос Статис, а извршни директор је његов брат Теофанис Статис. У ранијим сазивима члан борда био је и власник Амана Адријан Зека. Адриатиком управља Рестис, а сингапурски Аман је остао само као бренд.

Било је најава да су разговори вођени и са азербејџанском нафтном компанијом СОЦАР, која је закупила земљиште бивше војне касарне у Кумбору. Оно што је сада извјесно је, према информацијама "Вијести", да су Грци спремни да спакују кофере, али да ће менаџмент над хотелом и даље бити препуштен сингапурској компанији Аман ризортс.

Након готово шест година од издавања црногорског комплекса и започете обимне реконструкције, током кога су била чак три свечана отварања, град хотел Свети Стефан ни до данас у потпуности није завршен, нити отворен у пуном капацитету.

Успјели да оборе кирију и продуже закуп за 12 година

За протекле више од три године, оно у чему су Грци успјели је то да продуже закупнину са три деценије на 42 године и смање износ закупа за трећину. Готово једногодишња борба одбијања да плате закуп и порез те нагомилавање дуга на 2,6 милиона евра, довела је до тога да Влада попусти. То упркос јасном ставу стручног тима који је Влада оформирала од професора Економског факултета да се не прихвате захтјеви грчког партнера.

Скупштина акционара Буванске ривијере, у којој је држава већински власник, почеком године доноси одлуку о смањивању закупнина за хотеле Свети Стефан и Милочер за 30 одсто.

Анексом Уговора о закупу који се односи на хотеле Свети Стефан и Милочер, период закупа је продужен за 12 година, а закупнина је утврђена на 1,12 милиона годишње (што је за 30 одсто мање од досадашњег износа) од јануара ове године. Закупац се овим споразумом обавезао да хотел буде отворен најмање осам мјесеци годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана