Кинези потапају домаће трговце

Драгана Келеч
Кинези потапају домаће трговце

Бањалука - Тржиште БиХ преплављено је робом из Кине, а осим стандардних производа попут одјеће, обуће, посуђа из најмногољудније земље свијета стижу и мачеви, копља, дугмад, шибице па чак и коса.

У БиХ се из Кине увози све и свашта, а процјењује се да је на полицама много више кинеске робе него што статистика показује, јер многи кинески производи стижу преко других земаља.

Увоз кинеских производа у првих десет мјесеци ове године порастао је чак три пута у односу на исти прошлогодишњи период. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у овом периоду је из Кине увезено више од 89 милиона килограма разних артикала, а њихова вриједност премашила је 541 милион марака. То је драстичан скок, с обзиром на то да је у истом лањском периоду увезено 48 милиона килограма кинеске робе вриједне 199 милиона КМ. Велики допринос расту увоза дала је и набавка постројења и опреме за Термоелектрану "Станари".

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је су ниске цијене кинеске робе главни узрок што њен увоз непрестано расте у БиХ.

- Наша домаћинства углавном имају ниску платежну моћ и цијене кинеске робе им и те како одговарају. Чим су лимитиране финансијске могућности логично је да ће се бирати јефтинији производи, што директно отвара врата роби из Кине - истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, квалитет робе је у другом плану, јер њену потражњу углавном диктирају цијене.

- Квалитет је на другом мјесту. Приступачне цијене кинеске робе дугогодишњи су мамац за наше потрошаче и сасвим је сигурно да не постоји ниједна кућа на овим просторима која не посједује неки кинески уређај - казао је Петровић.

Константан раст обима и вриједности увоза из Кине прати и све већи број кинеских продавница. Домаћи трговци кажу да су тиме директно погођени и да им продаја опада због јефтине робе из Кине.

- Често продајемо готово исте производе које набављамо у Турској, Румунији или Мађарској. Међутим, роба из Кине је набаљена по нижој цијени, па је и овдје јефтинија. Због тога наше муштерије одлазе код Кинеза - каже Марија Ивић, која има тезгу на бањалучкој пијаци.

Симболичан извоз

И док вриједност увезене кинеске робе непрестано расте, извоз у ту земљу је и даље симболичан. У првих десет мјесеци ове године из БиХ је на кинеско тржиште извезена роба вриједна 11,2 милиона марака, а више од половине те вриједности отпада на обрађено дрво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана