Кинези отели Њујорк Русима

Агенције
Кинези отели Њујорк Русима

Њујорк - Први пут Кинези су постали најчешћи страни купци станова на Менхетну, процијењују агенти некретнина.

На тој позицији замјенили су Русе чија је активност пала након избијања немира у Украјини и увођења америчких санкција Русији.

Богати Кинези троше новац на некретнине у Њујорку и неким другим великим градовима широм свијета, укључујући Лондон и Сиднеј, јер траже сигурна мјеста гдје ће уложити своју готовину и омогућити својој дјеци образовање на Западу.

Ројтерс је затражио од пет водећих брокера за некретнине да рангирају купце у Њујорку. Сви они ставили су Кинезе на прво мјесто, како по количини купљених станова тако и по њиховој вредности. Разликују се само мишљења о томе јесу ли иза њих Руси, Европљани или Јужноамериканци.

Нема званичних података о националној припадности купаца због америчког закона о равноправном становању који грађане штити од дискриминације.

Не тако давно, руски олигарси доминирали су свијетом њујоршких некретнина куповином луксузних станова, попут пентхауса којег је дизајнирао Роберт А.М. Стерн за чак 88 милиона долара, или замак са двораном за бал и баштом на крову за 75 милиона. Сада је Руса све мање , кажу многи трговци некретнинама, а углавном је то из страха да ће се ситуација у Украјини погоршати и да ће америчке санкције против Руса постати строжије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана