Кинези купују куће на Кипру

Агенције
Кинези купују куће на Кипру

Никозија - Сектор некретнина у рецесијом погођеном Кипру окреће се кинеским инвеститорима, који траже што лакши приступ Европи, преносе агенције.

На стотине Кинеза је купило куће на том медитеранском острву, захваљујући кипарском закону који страним купцима некретнина, чија је вриједност најмање 300.000 евра, пружа статус трајног боравка.

Кинези нису заинтересовани толико за некретнине колико су заинтересовани за Кипар, а њих једино интересује трајни боравак, наводе агенти за некретнине.

Иако је Кипар чланица ЕУ од 2004. године, он не припада Шенгенској зони, што значи да стални боравак не гарантује слободно путовање широм Европе.

- Међутим, много је једноставније добити европску визу са кипарским боравком - нагласила је Ванг Хонг, која већ дуже живи и ради на Кипру, помажући кинеским инвеститорима.

Она каже да највећи број кинеских инвеститора купује некретнине на обали, нарочито унутар и око западног кипарског одмаралишта Пафос.

- Неки од њих желе да својој дјеци пруже бољу будућност, да им омогуће да живе у чистијој средини и да иду у добре међународне приватне школе, које су знатно скупље у Кини - каже она. Међутим, само неколико Кинеза се до сада одлучило за трајни останак на Кипру, јер трајни боравак не гарантује радну дозволу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана