Кинези купили Хамер

Глас Српске
Кинези купили Хамер

ДЕТРОИТ - "Џенерал моторс" (GM) је учинио кључни корак у својој реорганизацији склапањем споразума о продаји марке "хамер" кинеском произвођачу, уз истовремену објаву да има потенцијалне купце и за марке "сатурн" и "saab", пренијела је Бета. Кинеска корпорација "Тенгжонг" каже да је постигла споразум са банкротираним америчким произвођачем аутомобила о куповини "Хамера" по цијени која није саопштена.

Иако није познат износ за који се GM одрекао популарног "Хамера", аналитичари сумњају да је остварена цијена 500 милиона долара, већ је реалније да је GM добио око 100 милиона  долара.

GM каже да ће продаја вјероватно спасити више од 3.000 радних мјеста у СAД у продукцији, развоју и продаји "Хамера". "Хамер" ће задржати постојећи руководећи тим и сједиште у СAД.
Истовремено "Џенерал моторс" је саопштио да има 16 купаца заинтересованих за његову марку "сатурн" и троје за шведски "saab" у власништву компаније. Такође, објавио је да је закључио прелиминарну продају марке својих спортско рекреативних возила (SUV), али не каже ко је купац.

Некад највећи фабрикант аутомобила на свијету, GM је ушао у процес банкротства да би се под заштитом суда од повјерилаца реорганизовао у мању и ефикаснију компанију.
Главни јапански произвођач камиона "Исузу мотори" постигао је договор о наставку сарадње са GM.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана