Кинези - ходајући новчаници?

Танјуг
Кинези - ходајући новчаници?

Готово 100 милиона кинеских грађана је прошле године посјетило стране земље и вјероватно су задржали своју позицију као туристи који највише троше на свијету.

Укупно 97 милиона кинеских туриста је прошле године отпутовало из Кине, што је за 14 милиона више у односу на 2012. годину, пише кинески државни лист "Чајна дејли", позивајући се на податке кинеске Националне туристичке асоцијације, а преноси Франс прес.

Најновији подаци указују на невјероватан раст у броју Кинеза који путују у иностранство, пошто их је 2004. године било само 29 милиона.

Кинески туристи су 2012. потрошили 102 милијарде долара, што их је учинило већим потрошачима од Нијемаца и Американаца, а према писању "Чајна дејлија", готово је сигурно да су прошле године премашили ту цифру.

Кинеска економија је доживјела експанзију у протеклој деценији, проширујући редове своје средње класе која је "гладна" за путовањима у иностранство послије вишедеценијске изолације.

Европска унија и азијске земље су у протеклих неколико година олабавиле прописе за издавање виза кинеским туристима, који једва чекају да потроше новац на своје скупе навике.

"Кинески туристи толико троше у иностранству да их поједини странци називају 'ходајући новчаници'", изјавио је истраживач Кинеске академије за друштвене науке, Сонг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана