Кинези ће градити нову термоелектрану

Марина Чигоја
Кинези ће градити нову термоелектрану

Бањалука - Кинеска компанија "Донгфанг електрик" спремна је да гради термоелектрану "Гацко 2", а то је јуче званично потврдила потписавши меморандум о сарадњи са Владом РС на реализацији овог енергетског пројекта.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је да кинеска компанија већ има позитивно искуство у РС, јер је учествовала у изградњи Термоелектране "Станари". Ђокић је казао да је квалитет и начин на који су Кинези привели крају радове у Станарима опредијелио Владу да искаже спремност за сарадњу с њима.

- Постоји реална потреба да у Гацку уз постојећи термоблок буде изграђен нови чија би инсталисана снага требало да буде од 300 до 350 мегавата. По свим процјенама које су раније рађене, тамо постоје довољне количине угља да се у будућности може изградити још једна термоелектрана - казао је Ђокић.

Казао је да са кинеске стране постоји спремност да обезбиједе кредит за изградњу по врло прихватљивим условима за РС, односно "Електропривреду РС" која ће бити носилац активности. Послије потписивања меморандума почеће израда студије изводљивости и економске оправданости након чега ће бити створени предуслови да се иде у реализацију пројекта.

- Наредне седмице ћемо формирати посебан стручни тим из "Електропривреде РС" и РиТЕ "Гацко" који ће заједно са тимом "Донгфанга" радити на реализацији циљева из меморандума - рекао је Ђокић.

Потпредсједник управе "Донгфанга" Ђићао Хан рекао је да имају велико искуство у изградњи енергетских објеката и већег капацитета од 350 мегавата и да тренутно реализују сличне пројекте у више од 40 земаља.

- До сада смо имали веома успјешну сарадњу са РС приликом изградње Термоелектране "Станари" коју ћемо завршити и прије рока. Настојаћемо да и у новом пројекту пронађемо најквалитетније и најповољније рјешење - рекао је Хан.

Директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић истакла је да ће инвеститор бити РиТЕ "Гацко" који је већ у поступку избора консултанта за израду студије изводљивости.

- Наши захтјеви су да буде изграђен блок снаге од 300 до 350 мегавата са врло високим степеном искористивости енергента и високим еколошким стандардима - рекла је Милекићева.

Истичући да је енергетика један од стубова развоја РС, Ђокић је казао да ће Српска једина у региону послије рата добити велики енергетски објекат као што је Термоелектрана "Станари" која би почетком децембра требало да буде пуштена у пробни рад.

- Термоелектрана "Станари" ће бити завршена прије рока, који истиче у јуну идуће године. Она би требало да од маја буде на мрежи и снабдијева потрошаче струјом - рекао је Ђокић.

Спор са Словенијом

Говорећи о међународном спору "Електропривреде" Словеније и РиТЕ "Угљевик" у којем Словенци траже надокнаду штете од око 700 милиона евра на основу предратног улагања у градњу угљевичке електране, Петар Ђокић је рекао да је БиХ, а не РС пасивна страна у арбитражном спору и да је на Правобранилаштву БиХ да реагује. Казао је да је дио обавеза и на РиТЕ "Угљевик", који је спреман да одигра своју улогу у спору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана