Кинеску робу мијењају турском

Драгана Орловић
Кинеску робу мијењају турском

БАЊАЛУКА - Драстичан скок цијена транспорта робе из Кине, а самим тим и повећање цијена репроматеријала, натјерао је многе домаће компаније у Републици Српској да се приликом увоза сировине окрену и другим тржиштима, попут Турске и Италије.

Да би несметано наставили пословне процесе, многи привредници су се умјесто Далеког истока морали снаћи на другим тржиштима за набавку репроматеријала, што потврђује и портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

- Тражили су у ствари алтернативна и ближа тржишта - навео је Благојевић.

Власник и директор фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић каже да су цијене транспорта робе из Кине и до десет пута веће.

- Евидентно је да се комплетан транспорт спорије одвија, па нам све теже и спорије стижу репроматеријали - наводи Бубић, чија фирма, како каже, око 90 одсто репроматеријала набавља из Италије.

Истиче да су веома мало репроматеријала до сада и увозили из Кине, али да ће се скок цијена транспорта из те земље свакако одразити и на њихово пословање.

- У посљедње вријеме почели смо неке репроматеријале увозити из Турске, која се показала као веома практична земља, са брзим роковима приликом испоруке, а квалитет јој је одговарајући - истакао је Бубић.

Бубић додаје и да њиховој фирми у неку руку и одговара то што су скочиле цијене транспорта робе из Кине, јер производе радни и заштитни програм обуће, који је до сада био угрожен ниским цијенама кинеске робе.

- Како је поскупио транспорт и производи из Кине, наша роба се све више тражи - наводи Бубић.

Додаје да у идућем периоду треба очекивати и поскупљења робе у Српској.

- Свако поскупљење транспорта и репроматеријала вуче за собом ново поскупљење, тако да је неминовно да ће се одразити на цијене наших услуга - поручује Бубић.

Директор компаније за производњу обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да они материјал потребан за производњу својих артикала, осим из Кине, углавном набављају из Парагваја, Аустралије и Кореје.

- Истина је да су цијене транспорта робе из Кине енормно скочиле, па је Турска постала алтернатива, али ту се “јавља” и Италија. Међутим, велики број европских фирми има проблем и због недостатка договорених количина, па се миксају транспорти, јер је успорен проток робе из Азије - навео је Пазуревић.

И он истиче да се поскупљење транспорта из Кине одражава на цијене производа, те ће на јесен, када прође сезона одмора, како каже, сигурно доћи до корекција цјеновника.

Историјски извоз

Турска је, како показују анализе, остварила историјски извоз у овој години, а само у априлу вриједност је износила 18,8 милијарди долара. Стручњаци кажу да турска индустрија биљежи врхунце упоредо са вишеструким скоком цијене транспорта робе из Кине, несташицом бродских контејнера, недавном блокадом Суецког канала и појачаним контролама и застојем због глобалне епидемије вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана