Кинеска престиже САД до 2049.

Агенције
Кинеска престиже САД до 2049.

Пекинг - Кина има шансе да престигне Сједињене Државе у свеукупном смислу до 2049. када обиљежава свој стоти рођендан, сматрају стручњаци Кинеске Академије Наука.

Јачање привреде се при том не узима као главни, а још мање као једини критеријум, већ се помиње " благостање нације " као збир многих елемената.

Што се тиче привредног богатства, Кина ће према стручњацима Академије наука, превазићи САД већ 2019. године.

У извјештају објављеном јуче Кинеска Академија Наука наводи да се очекује обнављање Кине и да ће ће земља превазићи САД уколико настави да развија "благостање нације".

У извјештају се "благостање нације" описује као опште стање земље, а као главни критеријуми су одговарајуће коришћење ресурса и расподела богатства.

Благостање нације је највећи капитал који Кина може да употреби да превазидје САД, наводи се у извјештају.

Извјештај наводи да је "благостање нације" у Кини боље од америчког од 2007. године, и додаје да ће се даље побољшати и после 2019. године, када се очекује да Кина постане највећа привреда у свијету.

Кинески стручњаци пишу и о степену "благостања нације" у 100 земаља, користећи критеријуме као природна и економска самоодрживост, национално одлучивање и испуњавање националних одговорности. Земље су подјељене у четири категорије према тим критеријумима.

Кина је на 11. мјесту са степеном "одговарајућег стандарда", САД, Јапан и Британија су у групи од 37 земаља које имају "мањак благостања".

Шведска, Финска и Аустрија су међу првих 10 земаља са оцјеном "вишка благостања". Етиопија, Судан, Ирак и Авганистан су на дну љествице са "слабим благостањем нације" наводи се у извјештају.

Наводи се да се америчко благостање нације погоршава заједно са погоршањем економије иако је САД и даље земља богатства и моћи. Благостање нације у Кини се побољшава због повољне економске ситуације, капацитета уређења и кредибилитета, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана