Кина више није омиљена Јапанцима

Танјуг
Кина више није омиљена Јапанцима

Њујорк - Кина је први пут у посљедње двије деценије изгубила статус најпривлачнијег инвестиционог одредишта за јапанске компаније.

Према резултатима данас објављеног истраживања Јапанске банке за међународну сарадњу (JBIC), до пада интересовања за инвестирање у Кину дошло је услијед виших трошкова рада и билатералне напетости.

На челну позицију са ранијег трећег мјеста избила је Индонезија, захваљујући широком спектру сектора - од аутомобилског до електронског, док је Кина склизнула на четврто мјесто, иза Индије и Тајланда.

Кина је 21 годину сматрана најперспективнијом дестинацијом за ширење пословања у иностранству, објавио је амерички сајт "Глобал пост".

JBIC је од јапанских компанија које послују у иностранству тражила да именују пет земаља и региона са најбољим изгледима за пословање у наредне три године.

Од скоро 500 испитаних компанија, 44,9 одсто је оцијенило Индонезију као добру дестинацију за пословање, док је популарност Кине пала на најнижих 37,5 одсто са ранијих 62,1 одсто.

Међу компанијама које су изоставиле Кину са овогодишње листе, четири од њих 10 је, као горући проблем, истакло више трошкове рада и проблеме са запошљавањем довољног броја радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана