Кина уплетена у шпијунажу Реноа

Глас Српске
Кина уплетена у шпијунажу Реноа

ПAРИЗ - Француске обавјештајне службе испитују улогу Кине у случају индустријског шпијунирања произвођача аутомобила "Рено", што је један француски министар описао као "економски рат", изјавио је у петак извор из владе у Паризу.

Компанија "Рено" суспендовала је у четвртак три своја топ менаџера под оптужбом да су умијешани у цурење информација о програму развоја аутомобила на електрични погон, који представља кључно стратешко опредјељење "Реноа".

Француска компанија и јапански "Нисан" заједно су уложили милијарде евра у овај пројекат.

Имена и дужности суспендованих радника још нису познати, али париски медији сазнали су да су били чланови дирекције компаније, на чијем челу је предсједник "Реноа" Карлос Гон, као и да су били дио пројекта развоја електричних аутомобила.

Званични представник француског аутомобилског концерна рекао је да је одлука о суспензији менаџера донесена послије истраге која је покренута крајем августа 2010. године, када се и сазнало за цурење информација из "Реноа".

Предсједник Француске Никола Саркози затражио је спровођење истраге у овом случају, а обавјештајне службе "прате кинески траг", пренијела је Срна.

Француска у "Реноу" има 15 одсто власништва.

Компанија је и 2007. године била увучена у скандал у вези са цурењем информација о електричним технологијама, када су медији објавили фотографије будућих електричних аутомобила, као и неке њихове карактеристике.

Како је раније објављено, компанија "Рено" планира да 2011. године покрене продају електричних верзија аутомобила "флуенс" и "кангу", као и електричне моделе "зои" и "твизи".

Електрична возила

Тржиште електричних аутомобила још је у повоју. Велики произвођачи, попут "Нисана", "Мицубишија" и "Пежо Ситроена", почели су продају нових модела са погоном на струју у посљедњих неколико мјесеци, али се на путевима и даље налази тек неколико хиљада оваквих возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана