Кина у Бјелорусији зида индустријски град за 155.000 људи

Агенције
Кина у Бјелорусији зида индустријски град за 155.000 људи

Минск - У шумама у близини Бјелоруске престонице Минска Кина гради читав један нов индистријски град, који треба да послужи као упориште и одскочна даска за извоз њених производа у земље ЕУ и Русију, преносе агенције.

Бјелоруски предсједник Алекасандер Лукашенко је у ту сврху намијенио подручје око 40 одсто веће од Менхетна, око међународног аеродрома у Минску, гдје ће уз улагање пет милијарди долара бити изграђен град за око 155.000 људи.

Овај “Модерни град на евроазијском континенту” како се у маркетиншким документима назива, ниче око ауто-пута који повезује Москву и Берлин, преко Пољске и Белорусије.

Међународни аеродром ће са центром града повезивати мрежа брзих жељезничких пруга, а енергију за њега ће обезбјеђивати нуклеарна електрана вриједна десет милиона долара, прва у Бјелорусији, коју је Русија пристала да финансира и изгради до 2018.

Радна снага дупло јефтинија него у Пољској

Ново упориште кинеских извозника биће само тек нешто више од 200 километара удаљено од Пољске и Литваније, које су чланице ЕУ, и обезбиједиће Кинезима бесцарински извоз за Русију и Казахстан, који су у царинској унији са Бјелорусијом.

Поред тога, обезбиједиће им и приступ радној снази међу којом је 99,6 одсто људи писмено и која просјечно зарађује око 560 долара мјесечно - двоструко мање него у Пољској.

- Ово је једниствен пројект. Нико више неће бити у стању да било гдје у Европи изгради ништа ни налик овом индустријском парку. Ова инфраструктура је изузетно моћна - изјавио је 17. маја на бјелоруској телевизији кинески амбасадор у Бјелорусији Гонг Ђијанвеј.

Прва фаза изградње града са индустријским парком биће довршена до 2010. док је за другу предвиђено још десет година.

Шанса за бјелоруску економију

Предсједник Лукашенко, који се већ двије деценије налази на челу ове бивше совјетске републике са 9,5 милиона становника, окренуо се Кини у настојању да оживи националну економију Бјелорусије, чији се укупни обим процјењује на око 60 милијарди долара.

Ова земља је од 2009. од ММФ и Русије тражила помоћ од 6,5 милијади долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана