Кина постаје највеће свјетско тржиште злата

Танјуг
Кина постаје највеће свјетско тржиште злата

ХОНГ КОНГ - Народна Република Кина је спремна да ове године постане највеће свјетско тржиште злата пошто у тој земљи расте тражња за овим драгоцјеним металом, саопштио је Свјетски савјет за злато.

Количина купљеног злата у НР Кини порасла је за 20 одсто у 2011. у односу на претходну годину на 770 тона, наводи се у годишњем извјештају Свјетског савјета који је пренијела америчка новинска агенција Асошиејтид прес (АП).

Тако је НР Кина доспјела на друго мјесто одмах послије Индије, у којој је купљено 933 тона злата.

Раст прихода у НР Кини, која је друга највећа свјетска економија, имао је за резултат повећану тражњу за златним накитом и другим луксузним предметима.

НР Кина је постала највеће свјетско тржиште златног накита у другој половини 2011. захваљујући расту тражње у сваком кварталу, наводи се у извјештају Савјета за злато. Тражња за златом као инвестицијом у облику полуга и новчића, као и за употребу у електроници такође биљежи раст у НР Кини.

Злато такође представља популарну инвестицију и осигурање против инфлације због непостојања довољно других инвестиционих могућности у најмногокљудијој земљи на свијету.

У извјештају Свјетског савјета за злато наводи се да постоји вјероватноћа да ће НР Кина по први пут у 2012. постати највеће свјетско тржиште злата.

Цијене злата су оствариле рекордни номинални максимум од 1.891,90 долара по унци у августу 2011, иако су од тада забиљежиле пад.

    Злато за априлске испоруке је средином прошле недјеље завршило трговање у Њујорку на 1.728,10 долара по унци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана