Кина отвара велике развојне шансе у РС

Срна
Кина отвара велике развојне шансе у РС

Бањалука, Београд - Сарадња са Кином отвара пут ка реализацији великих пројеката на Балкану, сагласни су привредници и економисти оцјењујући значај пројеката које су РС и Србија договориле током вишедневне посјете Београду кинеске делегације предвођене предсједником Си Ђинпингом.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је отворена могућност да и Српска направи понуду за економску сарадњу са Кином.

- Термоелектрана "Станари" је изграђена кинеским ресурсима, а за РС би била срећа да уђе у систем још дубљег економског повезивања са том земљом. Може се очекивати да РС направи понуду за економску сарадњу, јер би то био велики искорак за домаћу привреду у правцу развоја и усвајања нових технологија, те у освајању нових тржишта - каже Видић.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави истраживањем тржишта, изјавила је да РС треба директно да се повезује са кинеским компанијама уз конкретне планове и пројекте или да користи специјалне паралелне везе и заједно са Србијом учествује у пројекту "Пут свиле" кроз корпоративну сарадњу или стварањем заједничких холдинга.

- У тај дугорочни економски стратешки пројекат Кина је спремна да уложи око десет милијарди евра у петнаестак махом централноевропских и земаља југоистока Европе, од чега је планирано три милијарде евра улагања у Србију и у томе РС треба да тражи шансе - истиче Стојадиновићева.

Ивона Лађевац из београдског Института за међународну политику и привреду каже да се по споразумима који су потписани у Београду види да је кинеска страна и даље заинтересована за улагање у инфраструктурне, али и у пројекте који се тичу енергетике и развоја информационих технологија. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана