Кина највећи потрошач злата

Агенције
Кина највећи потрошач злата

Лондон - Кина је прошле године претекла Индију као највећи потрошач злата на свијету, пошто је у тој земљи регистрован раст потражње од 32 одсто у односу на 2012. годину, показали су најновији подаци Свјетског савјета за злато.

- Инвеститори широм свијета су, међутим, повукли свој новац из фондова заснованих на злату, због слабљења ризика од раста инфлације и обнављања финансијске кризе - наведено је у извјештају Савјета.

Потражња за златом, која укључује накит, полуге и кованице, у Кини је прошле године порасла на нови рекорд од 1.065,8 тона, што је више од индијске потражње, која износи 974,8 тона, пренио је Франс прес.

- Високој потражњи за златом у Кини допринијела је растућа средња класа, растући просперитет, висок ниво уштеђевине и мањак других могућности за инвестиције - изјавио је генерални директор Свјетског савјета за злато Маркус Груб.

Глобална потражња за златом, у виду накита, прошле године је била највиша и посљедњих 16 година, али су инвестициони фондови увелико напуштали злато, због чега је цијена тог племенитог метала пала за скоро трећину у 2013. години. Актуелна цијена злата се креће око 1.324,80 долара за унцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана