Кина највећа свјетска привреда 2024.

Агенције
Кина највећа свјетска привреда 2024.

Пекинг - Кина ће 2024. постати највећа свјетска привреда, наводи истраживачка компанија ИХС.

„У наредних 10 година, кинеска економија преусмјериће се ка бржем расту домаће потрошње, што ће помоћи у јачању њене структуре“, наводи главни економиста ИХС за Азију Раџив Бисвас, а преноси Интернешнел бизнис тајмс.

Предвиђа се да ће домаћа потрошња у Кини у наредној деценији расти годишњим темпом од 7,7 одсто, чиме ће постати кључни покретач глобалне потрошње и економског раста, наводи ИХС.

Као резултат тога, Кина ће 2024. престићи САД у погледу номиналног бруто домаћег производа (БДП) израженог у доларима. Те године, кинески номинални БДП износиће 28,25 билиона долара, а амерички 27,31 билион. Бисвас наводи да ће удио кинеског БДП-а у свјетском 2025. порасти на око 20 одсто у односу на 12 одсто из 2013.

„Ефекти фокусирања кинеске економије на домаћу потрошњу већ се осјећају широм азијско-пацифичког региона, а један од значајних фактора је раст броја кинеских туриста у другим земљама Азије“, наводи економиста.

Према подацима Свјетске туристичке организације у оквиру УН, укупна потрошња кинеских туриста је прошле године достигла 129 милијарди долара, чијем је Кина постала највећи потрошач на глобалном туристичком тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана