Кекс из Требиња од септембра

Ратомир Мијановић
Кекс из Требиња од септембра

Требиње - У Прехрамбеној индустрији "Свислајон Таково" у Требињу почела је монтажа нове производне линије на којој ће бити запослено 45 радника.

Због уласка Хрватске у ЕУ и другачијих царинских прописа погон за производњу бисквита из фабрике у Сиску преселиће у Требиње, а опрема је већ стигла.

- Уколико све буде текло према плану, прве бисквите из нашег погона очекујемо у септембру - рекла је директор требињске Прехрамбене индустрије "Свислајон Таково" Весна Вујовић.

Она је истакла да је три године од оснивања прехрамбена индустрија у Требињу израсла у озбиљног произвођача кондиторских производа, који је асортиман производа са почетних десетак проширио на 50 врста артикала.

- Обим производње константно је растао и сада достиже 800 тона мјесечно, а слаткиши из Требиња доспијевају на тржишта земаља CEFTA, ЕУ, Америке и Аустралије. Број запослених је са 70, колико их било када је фабрика отворена, дошао до 200 радника - навела је Вујовићева.

Она каже да је политика запошљавања да се сходно расту производње, преквалификацијом, у прехрамбеној индустрији ангажују радници Индустрије алата, чиме се растерећује металски дио производње концерна "Свислајон".

- Већински власник Родољуб Драшковић показује велико интересовање за нове развојне пројекте, па и убудуће очекујемо инвестиције у прехрамбену индустрију у Требињу - рекла је Вујовићева.

Фабрика у Сиску

Компанија "Свислајон", у власништву Родољуба Драшковића, недавно је угасила производњу "јафа" кекса у Сиску због уласка Хрватске у ЕУ, односно царина које ће Хрватска морати да плаћа земљама CEFTA које су велики купци "јафа" кекса произведеног у Сиску.

- Наш највећи купац је БиХ и од 1. јула 2013. године због нових намета ми више не бисмо били конкурентни. Зато се производња сели у Требиње - рекао је раније директор фабрике у Сиску Игор Ловрековић.

Због тога је отказе добило 12 радника који су били запослени на одређено вријеме, а на послу ће остати 11 стално запослених који ће током љета фабрику у Сиску прилагодити за производњу течног еурокрема, дјечје хране, смокија и сличног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана