Кажњен сваки трећи послодавац

Марина Чигоја
Кажњен сваки трећи послодавац

Бањалука - Због кршења права радника инспекција рада издала је лани послодавцима у РС 800 прекршајних налога "тешких" 1,1 милион марака, те надлежним судовима поднијела 71 захтјев за покретање прекршајног поступка.

У Инспекторату РС су истакли да је инспекција рада у 2013. години обавила више од 6.100 контрола, те да је у 34 одсто случајева утврдила неправилности.

- Послодавцима је изречено 1.747 мјера с циљем отклањања недостатака. У односу на 2012. годину, када је проценат контрола са неправилностима износио 31 одсто, можемо рећи да је у 2013. овај проценат остао на приближно истом нивоу и да нису забиљежене веће осцилације - казали су у Инспекторату.

Утврђене неправилности најчешће су се односиле на рокове исплате плата, висину и обрачун плата и накнада, затим на закључивање и примјену уговора о раду, отказ уговора о раду, утврђивање отказног рока и права на отпремнину.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да налаз инспекције не показује стварно стање на терену, али да и овакав потврђује да Синдикат с пуним правом указује на све неправилности код непоштивања права радника.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана