Казне за обвезнике који нису поднијели захтјев за фискализацију

Далиборка Секулић
Казне за обвезнике који нису поднијели захтјев за фискализацију

БAЊA ЛУКA - Надлежни инспектори од данас ће на терену контролисати пореске обвезнике којима је рок за обавезну фискализацију истекао 15. новембра, а они који нису поднијели захтјев за фискализацију платиће прописану казну.

У Пореској управи Републике Српске појаснили су да контроле нису могле да почну одмах послије 15. новембра јер су били нерадни дани.

-  Оставили смо пореским обвезницима још јучерашњи дан да се снађу, али већ од данас инспектори ће бити на терену и контролисаће употребу фискалних каса - рекла је портпарол Пореске управе РС Мила Штркић.

У Пореску управу до сада је стигло 14.023 захтјева за фискализацију, а фискалну касу треба да уведе укупно 40.000 пореских обвезника прве групе. Током недјеље примљено је 2.112 захтјева за иницијалну фискализацију.

Штркићева је нагласила да су, према Закону о фискалним касама, сви порески обвезници прве групе који нису поднијели захтјев за фискализацију и даље обавезни да то ураде, али ће због непоштивања крајњег рока бити санкционисани.

- Пореска управа као извршни орган понашаће се у складу са Законом о фискалним касама и кажњаваће све за које се утврди да нису испоштовали предвиђени рок за фискализацију. Ипак, нећемо ићи пошто-пото на рестриктивне мјере него ћемо, ако то буде могуће узети у обзир објективне околности  - казала је Штркићева.

Казне за угоститеље, трговце, власнике мотела и ресторана који чине прву групу пореских обвезника, а који нису испоштовали 15. новембар као крајњи рок за обавезну фискализацију, износе од 1.500 за физичка до 15.000 марака за правна лица. Поред тога, могуће је и затварање радње на 60 дана.

Штркићева је нагласила да неће бити продужавања рока за 70.000 пореских обвезника друге групе којим је крајњи рок за подношење захтјева 31. децембар.

Ослобођени

Од увођења фискалних каса ослобођени су самостални пољопривредни произвођачи, власници самосталних трговачких радњи у случају да продају сопствене производе умјетничког и старог занатства и домаће радиности на пијачним тезгама и сличним објектима који су ослобођени увођења фискалне касе.

Исто важи и за енергетска, комунална, телекомуникациона и друга јавна предузећа која накнаду за пружену услугу наплаћују испостављањем рачуна, адвокати, те вјерске организације, библиотеке и музеји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана